Zdravko Počivalšek je pogojevanju prenosa lastništva na Fortenovo obvestil rusko Sberbank. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek je pogojevanju prenosa lastništva na Fortenovo obvestil rusko Sberbank. Foto: BoBo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je že večkrat poudaril, da za slovenske dobavitelje v Mercatorju zahtevajo poseben status, kar pa naj bi bilo v nasprotju z evropsko zakonodajo, ki veleva, da se posamezni dobavitelji ne smejo favorizirati. Ker slovenska država v Mercatorju nima nobenega uradnega vpliva, saj so Mercator pred leti prodali hrvaškemu Agrokorju, so v Fortenovi, kot navaja Dnevnik, prepričani, da gospodarski minister zlorablja svoj vpliv in prek državne SID banke zavira prenos Mercatorja s propadlega Agrokorja na Fortenovo.

Zato so se obrnili na Evropsko komisijo, saj menijo, da gospodarsko ministrstvo krši kar nekaj členov pogodbe o EU-ju in pogodbe o delovanju EU-ja.

Počivalšek naj bi o pogojevanju prenosa lastništva Mercatorja na Fortenovo obvestil tudi ruski Sberbank, kjer pa naj bi bili nad sporočilom presenečeni, saj prav tako menijo, da gre za nedovoljeno vmešavanje slovenske države v poslovne odnose zasebnih družb.

Počivalšek je prejšnji mesec dejal, da je pričakovanje države, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ter ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. "Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal.

V Sberbank naj bi mu zagotovili, da bodo slovenskim dobaviteljem zagotovili enakopraven status pod konkurenčnimi pogoji, da ga bodo sproti obveščali o vseh dogodkih ali načrtih in da bo imel Mercator sedež v Sloveniji.

Počivalšek je že večkrat spomnil tudi na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa Mercatorja s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino, in sicer pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi so tri slovenske, tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, pa v javnih nastopih ni želel konkretno odgovoriti.

Hrvaška Fortenova je Slovenijo prijavila Evropski komisiji

Počivalšek: V Sloveniji velja slovenska zakonodaja

Minister Počivalšek je po vladni seji povedal, da je o pritožbi Fortenove izvedel iz medijev, in pojasnil, da sta si vlada in on sam prizadevala samo za zaščito slovenskih dobaviteljev v Mercatorju pod konkurenčnimi pogoji, Fortenova pa mora izpolniti omenjene pogoje za prenos Mercatorja na novo skupino. "Vse, kar sem počel, sem vedno javno povedal," je poudaril in kot smešno označil, da očitki "prihajajo od tistih, ki se ne držijo slovenske zakonodaje". "V Sloveniji velja slovenska zakonodaja, ne lex Agrokor. Fantje bodo morali to spoštovati," je dodal.

Povedal je še, da se z ruskimi lastniki Fortenove in tudi Mercatorja še pogovarjajo glede zaščite dobaviteljev, pričakuje pa, da bodo tisto, kar so po njegovih besedah obljubili konec maja na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, izpolnili. "Delamo to, kar smemo početi, Fortenova in drugi pa morajo vedeti, da nismo država, kjer zakoni ne veljajo," je dejal.

Na vprašanje, ali se lahko zgodi, da Mercator ne bo prenesen na novo skupino, pa je odgovoril, da je to treba vprašati Fortenovo.

Fortenova si bo skupaj z Mercatorjem prizadevala najti ustrezno vsebino sporazuma in ga skleniti s slovenskimi dobavitelji do konca leta, so se dogovorili na četrtkovem sestanku med Počivalškom in predstavniki ruske banke Sberbank, ki je največja lastnica Fortenove, so sporočili z ministrstva. Ministrstvo poudarja, da je Mercator sistemsko pomembna družba v Sloveniji, ker zaposluje več kot 10.000 ljudi, ustvari 1,5 milijarde evrov prometa in od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot 500 milijonov evrov na leto.