Loterija je, čeprav je njen večinski lastnik država, prepričana, da zakon zanjo ne velja. Foto: EPA
Loterija je, čeprav je njen večinski lastnik država, prepričana, da zakon zanjo ne velja. Foto: EPA
Zavidljive plače na Loteriji Slovenije?

Tim Kocjan je za vodenje družbe z 62 zaposlenimi lani prejel 195.355 evrov, kar mesečno znaša okoli 16 tisoč evrov. Gre za znesek, ki presega tistega, ki so ga dovoljevala priporočila vlade iz lanskega februarja.

Loterija meni, da zanjo zakon ne velja
Kolikšna je Kocjanova plača zdaj in ali je usklajena s t. i. Lahovnikovim zakonom, ki omejuje plače direktorjev v podjetjih z večinskim lastništvom države, ni znano, na loteriji pa celo pravijo, da zakon zanje ne velja, je za TV Slovenija poročal Borut Janc. Država ima prek Kada in Soda v lasti 40 odstotkov družbe, polovico pa obvladujeta fundaciji invalidskih in športnih organizacij, ki ju je ustanovila država, ki ima hkrati zadnjo besedo pri imenovanju direktorjev ter sveta obeh fundacij.

Kako je torej s plačo direktorja? Na gospodarskem ministrstvu so prepričani, da bi morala biti ta nedvomno usklajena z zakonom.

157 tisoč evrov za štiri mesece dela
A 'deljenje' denarja se s tem ne konča. Letno poročilo družbe namreč razkriva, da je Loterija dvema članicama uprave, ki sta funkcijo opravljali vsega štiri mesece, izplačala vsaki po 157 tisoč evrov odpravnine. Razlog za to je bila odločitev nadzornega sveta iz januarja 2009, da upravnici razreši in upravo iz štiričlanske preoblikuje v dvočlansko. Po priporočilih vlade bi smela odpravnina sicer znašati največ šest povprečnih plač.

Zakaj Šuštaršič molči
Boris Šuštaršič
, prvi nadzornik Loterije, za pojasnila ni dosegljiv, zato še ni jasno, zakaj se je nadzorni svet odločil, da plače direktorja ne uskladi z marca sprejetim Lahovnikovim zakonom in da prezre priporočila vlade o omejitvi plač vodilnim v podjetjih z večinskim državnim deležem.

Gospodarska ministrica Darja Radič je že napovedala ukrepe. Dejala je, da bo treba "prekrškovni postopek pripeljati do konca in ugotoviti, ali je zadeva resnično nezakonita". Potem naj bi ministrstvo ukrepalo naprej.

Gospodarsko ministrstvo še vedno čaka na podatke o plačah direktorjev 46 podjetij v večinski državni lasti, čeprav je rok za to potekel pred dvema mesecema. Kazni za nadzornike, ki zahteve ne bodo upoštevali, znaša 5.000 evrov. Za direktorje jih zakon ne predvideva.

Zavidljive plače na Loteriji Slovenije?