Napoved ponedeljkove zaostritve stavke v velenjskem rudniku z zmanjšanjem dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj pa za enkrat ostaja. Foto: BoBo
Napoved ponedeljkove zaostritve stavke v velenjskem rudniku z zmanjšanjem dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj pa za enkrat ostaja. Foto: BoBo

Stara uprava Premogovnika Velenje (PV) je namreč na sredini seji nadzornega sveta družbe odstopila. Zaradi neurejenih razmer znotraj Holdinga slovenske elektrarne (HSE) pa je v ponedeljek stavkalo tudi več kot 800 delavcev PV-ja. Dosedanji predsednik uprave premogovnika Milan Medved je rudnik vodil od leta 2007, decembra 2011 pa sta se mu pridružila člana uprave Vladimir Malenković in Sonja Kugonič.

Predsednik nadzornega sveta premogovnika Marjan Ravnikar je poleg tega danes povedal, da bodo zaradi zagotavljanja transparentnosti imenovanja nove uprave objavili javni razpis. Glede imenovanja pogajalca za pogajanja s stavkovnim odborom premogovnika, pa je Ravnikar pojasnil, da je vse odvisno od stavkovnega odbora, ki lahko stavkovne zahteve zamrzne do imenovanja nove uprave. Če se to ne bo zgodilo, pa bo nadzorni svet določil pogajalca.

Na vprašanje, ali upravi v odstopu pripadajo odpravnine, je Ravnikar dejal, da ne, ker jim morajo po statutu poiskati delovna mesta znotraj skupine Premogovnik Velenje skladno z njihovo izobrazbo. Če teh delovnih mest ne bi bilo, potem pa je uprava upravičena do odpravnine.

Glavni premogovniški sindikalist Ferdinand Žerak je dejal, da se bo stavkovni odbor sestal v petek ter sprejel dogovor glede nadaljevanja stavkovnih aktivnosti. Napoved ponedeljkove zaostritve stavke z zmanjšanjem dobave premoga Termoelektrarni Šoštanj pa za enkrat ostaja.

Uprava Premogovnika Velenje Premogovnik Velenje se nahaja na točki, kjer je dobro sodelovanje s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) nujno, v zadnjem času pa je uprava malo težje sodelovala s HSE. Pogoji za poslovanje letos so zelo zahtevni, zato je podpora HSE pri realizaciji poslovnega načrta družbe nujno potrebna, so takrat zapisali v sporočilu za javnost.

Odstop kot želja po normalizaciji
Uprava Premogovnika Velenje, ki je na sredini seji nadzornega sveta družbe odstopila, je po njenih navedbah želela s svojim odstopom prispevati k normalizaciji razmer in konstruktivnemu dialogu. Dosedanji predsednik uprave premogovnika Milan Medved je rudnik vodil od leta 2007, decembra 2011 pa sta se mu pridružila člana uprave Vladimir Malenković in Sonja Kugonič.