Sindikat rudnika napoveduje zaostritev stavke s ponedeljkom, kar v praksi pomeni, da bodo v Termoelektrarno Šoštanj pošiljali vse manj premoga. Foto: BoBo
Sindikat rudnika napoveduje zaostritev stavke s ponedeljkom, kar v praksi pomeni, da bodo v Termoelektrarno Šoštanj pošiljali vse manj premoga. Foto: BoBo
Rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik v zapiranju napovedujejo zaostritev stavke ali celo stavko v jami, če do konca tega tedna ne bodo prejeli januarskih plač v celoti. Foto: BoBo
Kdaj bo Premogovnik Velenje dobil novo upravo, se še ne ve

prispevati k "normalizaciji razmer in konstruktivnemu dialogu". V družbi je v ponedeljek potekala stavka, nadaljevanje pa je napovedano za prihodnji teden.
Odstop je uprava sporočila na zadnji seji nadzornega sveta Premogovnika Velenje. Ta je na točki, kjer so pogoji poslovanja zelo zahtevni in nujno potrebujejo dobro sodelovanje z matično družbo Holding Slovenske elektrarne (HSE), so zapisali v sporočilu za javnost.

Uprava nujno potrebuje podporo HSE-ja pri realizaciji poslovnega načrta, še sporoča odstopljena uprava.

HSE verjame v naslednike v upravi
Iz HSE-ja so kratko sporočili, da gre pač za avtonomno odločitev uprave. Verjamejo, da bodo njeni nasledniki "hitro in učinkovito" ukrepali pri finančnem in poslovnem prestrukturiranju družbe. "Ne nazadnje je to v interesu ne le Premogovnika Velenje in nadomestnega bloka Teš 6, ki ga bo poganjal velenjski premog, temveč v interesu celotne skupine," so sporočili iz Holdinga.

Stavka rudarjev
Sindikat rudnika je v ponedeljek izvedel stavko, s katero so opozorili na "neurejene odnose" s HSE-jem. Stavkajoči menijo, da je cena, ki jo Termoelektrarna Šoštanj (tudi del HSE-ja) plačuje za premog, prenizka in da ne vključuje vseh stroškov. Tudi zato naj bi Premogovnik HSE-ju dolgoval že okoli 15 milijonov evrov.
Stavkajo tudi zaradi določenih neizplačil v letu 2013. Glavni sindikalist Ferdinand Žerak je povedal, da med večurnimi pogajanji tudi tukaj niso zbližali stališč. Lani so zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost in so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Če stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene, bo sindikat prihodnji teden zaostril stavko. Kljub vsemu Žerak meni, da pogajanja, ki se bodo nadaljevala v četrtek ali najpozneje v petek, gredo v pravo smer.
Sindikat je prejšnjo noč prekinil pogajanja z upravo družbe in generalnim direktorjem HSE-ja Blažem Košorokom.

Zaostritev napovedujejo tudi v Zasavju
Pogajanja nadaljujejo tudi rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki grozijo, da če do konca tega tedna ne bodo prejeli januarskih plač v celoti, bodo prav tako zaostrili stavko. V četrtek so prejeli le akontacijo januarske plače približno 790 evrov bruto. V celoti so jim bili izplačani tudi stroški, povezani z delom, torej za prevoz in prehrano.

Rudarji RTH, ki se bodo do konca tedna redno srečevali z direktorjem rudnika Bojanom Jelenom, so med stavkovnimi zahtevami izpostavili tudi zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo pa še, da se država kot lastnica opredeli do nadaljnjega delovanja rudnika.

Kdaj bo Premogovnik Velenje dobil novo upravo, se še ne ve