Stavkali bodo tako trboveljski kot velenjski rudarji. Foto: BoBo
Stavkali bodo tako trboveljski kot velenjski rudarji. Foto: BoBo
BKS iz Celovca je RTH-ju zaradi skoraj trimilijonskega dolga blokiral račun, zaradi česar so ostali delavci brez januarskih plač. Foto: BoBo
Rudarji čakajo na januarske plače

Predsednik podjetniškega sindikata Anton Lisec je pojasnil, da bo njihova opozorilna stavka trajala osem ur, začela se bo ob 6. uri. Ob šestih zjutraj so imeli zbor delavcev, saj so želeli od vodstva rudnika izvedeti, kdaj bodo prejeli januarske plače, je še dejal.

Izplačilni dan je bil 18. februar, ker zagotovila o izplačilu plač niso prejeli, pa so se odločili za opozorilno stavko. Delavci so se na zboru pogovarjali tudi o izplačilu premij in odpravnin za 135 presežnih delavcev, ki se bodo aprila prijavili na zavod za zaposlovanje, ter o nadaljnji viziji rudnika.

Rudarji so med stavkovnimi zahtevami izpostavili izplačilo januarskih plač v celoti do petka ter zagotovitev sredstev za odpravnine presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oziroma samozaposlitve presežnih delavcev. Iz podjetniškega sindikata so sporočili, da poleg tega zahtevajo, da se preverijo možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH-ju v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preverijo možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Brez plač zaradi izvršbe avstrijske banke BKS
Rudarji RTH-ja so brez plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj trimilijonskega dolga blokirala račun. Lisca zanima, zakaj država, ki je prek Slovenske odškodninske družbe lastnica rudnika, ne sprejme zakona o zapiranju RTH-ja do leta 2018. To bi bilo namreč zagotovilo bankam, da jim bo družba vrnila vse dolgove. Za izplačilo januarskih plač potrebuje RTH okoli 600.000 evrov.

RTH del denarja za izplačilo plač ima, zatrjuje direktor Bojan Jelen, a so vsi transakcijski računi po sklepu sodišča blokirani kot posledica izvršbe banke BKS. Kot je pojasnil Jelen, so konec lanskega leta izdelali spremenjen srednjeročni program zapiranja RTH-ja.

Prodaja zemljišč kot obliž na rano
RTH ima 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogramiranje čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke, za plače pa že ta mesec potrebujejo še 600.000 evrov. Če jim do izplačila plač ne bo uspelo prodati nekaterih zemljišč, bodo ostali nelikvidni. RTH želi namreč prodati več kot 100.000 kvadratnih metrov strateških zemljišč Termoelektrarni Trbovlje, ki ima dva objekta na njegovih zemljiščih. Ta zemljišča so ocenjena na tri milijone evrov.

Stavka tudi v premogovniku Velenje
V ponedeljek je za 3. marec opozorilno stavko napovedal že stavkovni odbor Premogovnika Velenje. Takrat bodo za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v zbirni sobi.

Od uprave premogovnika delavci med drugim zahtevajo izplačilo lanskega regresa v znesku, ki ga določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo mogoče normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE.

Rudarji čakajo na januarske plače