Negotova je tudi usoda slovenjgraškega Prventa Globala. Delavci so začeli dobivati odpovedi zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
Negotova je tudi usoda slovenjgraškega Prventa Globala. Delavci so začeli dobivati odpovedi zaposlitev. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS
Na Zavod RS za zaposlovanje se bo prijavilo še preostalih 105 zaposlenih. Ob uvedbi stečaja zaradi plačilne nesposobnosti podjetja v oktobru lani je podjetje zaposlovalo nekaj manj kot 170 delavcev, število pa se je v zadnjih devetih mesecih z izteki programov postopno zmanjševalo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Čeprav je še pred dnevi kazalo, da bo podjetje od Preventa DEV-a dobilo dodatna naročila za štiri mesece, so v Preventu Puru v sredo dobili elektronsko sporočilo, da se je končni kupec, nemški Volkswagen, odločil, da bo v svoja vozila vgrajeval le še sedeže iz vlivane pene in ne več iz rezane in lepljene pene, ki so jih izdelovali v Preventu Puru.

Tako so bila prizadevanja za nadaljevanje in pridobitev dodatnih poslov ter tudi glede prodaje celotnega podjetja neuspešna, je povedal stečajni upravitelj podjetja Martin Sreš.
Na Zavod RS za zaposlovanje še 105 delavcev
Ker se naročila iztekajo, bo podjetje v Pamečah pri Slovenj Gradcu konec mesesa ustavilo proizvodnjo. Na Zavod RS za zaposlovanje se bo prijavilo še preostalih 105 zaposlenih. Ob uvedbi stečaja zaradi plačilne nesposobnosti podjetja v oktobru lani je podjetje zaposlovalo nekaj manj kot 170 delavcev, število pa se je v zadnjih devetih mesecih z izteki programov postopno zmanjševalo.

Propadla tudi prodaja podjetja
Neuspešno so se končali tudi pogovori z interesentom za nakup podjetja kot celote v okviru nezavezujočega zbiranja ponudb, ki se je izteklo 2. julija. Interes za nakup je pokazalo podtejte Tus ko-si v lasti Gorazda Faleta, vendar se strani nista uspeli uskladiti glede cene. Stečajni upravitelj je ocenil, da bo več iztržil s prodajo po delih, ki bo sledila in za nakup katere obstaja interes.

Dobiček očitno še ni rešitev pred stečajem
Podjetje Prevent Pur, katerega drugi polovični lastnik je Prevent Global, je sicer od uvedbe stečajnega postopka poslovala z dobičkom. V devetih mesecih je podjetje ustvarilo 3,5 milijona evrov prihodkov in 422.000 evrov dobička. Z obračunom neporabljene amortizacije je podjetje ustvarilo za 783.000 evrov čistega denarnega toka, za kolikor se povečuje stečajna masa za poplačilo upnikov.

Delavci bodo dobili tudi odpravnine
Delavci so dobili plače za junij, po zagotovilih Sreša pa bodo delavci, katerih terjatve so prednostne, dobili tudi neizplačano plačo in odpravnine. Za preostale upnike stečajni upravitelj predvideva, da bodo poplačani od 60- do 70-odstotno. Stečajni upravitelj ocenjuje, da bo stečajni postopek končan v štirih mesecih.