Celovški dvori dobivajo prve stanovalce. Foto: MMC RTV SLO
Celovški dvori dobivajo prve stanovalce. Foto: MMC RTV SLO
V Celovških dvoril vendarle prvi stanovalci

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da je bil v petek zadnji sestanek z NLB-jem, ki je po županovih besedah skupaj s mestnim in državnim stanovanjskim skladom lastnik več kot polovice stanovanj v Celovških dvorih (ali je NLB že opravil zaplembo, še ni znano). Odločili so se, da bodo izbrali novega upravnika blokov, saj pogovorov z Vegradom že nekaj časa ni bilo. Tako so v ponedeljek zaposleni na občini osebno v Velenje odnesli odpoved o upravljanju pogodbe s hčerinsko družbo Vegrada Vegradom Inde, da so potem lahko izbrali novega upravnika in se je vseljevanje stanovalcev lahko začelo.

Na očitke, da stanovanja niso funkcionalno razporejena, je Janković dejal, da ko kupuješ profitno stanovanje, se lahko odločiš, kaj boš dobil. "Namesto da bi bili veseli, da je 400 družin pred zimo dobilo stanovanje, je prišla gospa, ki ne ve, kam bo postavila vse stole in mizo." Sprašuje se, kako je gospa, ki je dobila neprofitno stanovanje, verodostojna ocenjevalka funkcionalnosti stanovanja. Dodal je, da ima vsak pravico, da stanovanje zavrne in počaka na naslednje razpise.

Janković: Imam občutek, da so bili v Vegradu Inde na neki način veseli predaje upravljanja
Na vprašanje, kako jim je uspelo tako hitro zamenjati upravnika, saj običajno postopki trajajo vsaj tri mesece, pa je Janković dejal, da ima občutek, da so bili pristojni v Vegradu Inde na neki način veseli, da so lahko predali upravljanje. Nov upravnik je Unih, d. o. o., ki je bil izbran na javnem razpisu stanovanjskega sklada.

Primopredaja z Vegradom še ni bila opravljena, Janković pričakuje, da se bodo od zdaj naprej pogovarjali z upraviteljico prisilne poravnave oziroma s stečajno upraviteljico. Zadržana kupnina znaša 4,4 milijona evrov, pogodbena kazen (iz prejšnjega tedna) pa dva milijona evrov.

V Celovških dvoril vendarle prvi stanovalci