Delavci bodo kljub nakazilu akontacije plače stavkali. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Delavci bodo kljub nakazilu akontacije plače stavkali. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija


Po besedah direktorja rudnika (RTH) Bojana Jelena se trudijo z bankami doseči dogovor za izplačilo preostalega dela plač. A opozorilna stavka kljub današnjemu izplačilu akontacije januarskih plač v ponedeljek bo. Stavka se bo začela ob 6. uri in bo trajala osem ur, je napovedal predsednik podjetniškega sindikata Anton Lisec.

Kot stavkovne zahteve so rudarji izpostavili izplačilo januarskih plač v celoti do petka ter zagotovitev sredstev za odpravnine presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev.

Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH-ju v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli do nadaljnjega delovanja rudnika in da se preverijo možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju.

Rudarji RTH-ja so brez plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj treh milijonov evrov dolga blokirala račun. Lisca zanima, zakaj država, ki je prek Soda lastnica rudnika, ne sprejme zakona o njegovem zapiranju do leta 2018, ki bi bil zagotovilo bankam, da jim bo družba vrnila vse dolgove. Za izplačilo januarske plače RTH potrebuje okoli 600.000 evrov.
Vlada je sicer danes popoldne potrdila predlog novele zakona o postopnem zapiranju RTH-ja. S predlogom novele se dokončanje zapiralnih del prestavlja s konca 2015 na konec 2018, kar je. Infrastrukturni minister Samo Omerzel meni, da bo z novo zakonsko rešitvijo rudnik do konca 2018 uspešno zaprt, poslovanje RTH-ja pa konsolidirano.