V sindikatu se sprašujejo, kdo bo nosil odgovornost za številne že zaprte subjekte v gostinstvu in turizmu, ki zaradi vladnih ukrepov niso zmogli ohraniti svojih podjetij pri življenju, in za izgubljena delovna mesta. Foto: Pixabay
V sindikatu se sprašujejo, kdo bo nosil odgovornost za številne že zaprte subjekte v gostinstvu in turizmu, ki zaradi vladnih ukrepov niso zmogli ohraniti svojih podjetij pri življenju, in za izgubljena delovna mesta. Foto: Pixabay

V sindikatu so v pismu, ki so ga v vednost posredovali tudi premierju Janezu Janši, gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju, direktorju Turistično gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije Fedji Pobegajlu ter predsedniku sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blažu Cvaru, zapisali, da se čutijo odgovorne, da zaščitijo delavce v gostinstvu in turizmu. Poudarili so, da stanje ocenjujejo kot alarmantno, zato verjamejo, da bo varuh človekovih pravic Peter Svetina posredoval pri pristojnih.

Kot ugotavljajo v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma, se ukrepi vse bolj zaostrujejo, četudi ni razglašene epidemije, pri čemer pa veljajo le za nekatere dejavnosti oz. storitve. Zato se sprašujejo, ali ne gre za neenako in diskriminacijsko obravnavanje zaposlenih. Prepričani so, da zaposleni v gostinstvu ne bi smeli opravljati dela "policijskega in inšpekcijskega nadzora" s preverjanjem pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in da ni na mestu, da se morajo testirati vsakih 48 ur.

Hkrati zahtevajo, da se delavcem in vsem drugim, ki se morajo testirati, omogoči možnost več vrst manj invazivnih testiranj. Glede testiranja vsakih 48 ur ocenjujejo, da gre za neživljenjsko odločitev in dodatno psihično izčrpavanje ljudi, ki se še iz različnih razlogov niso odločili za cepljenje. Prav tako so odločno proti predvideni ukinitvi brezplačnih testiranj.

"Vlada znova 'udarja' že po tako obremenjenih gostincih"

O cepljenju pa so zapisali, da bi morali tudi stroka in odločevalci razumeti, da je še vedno prisoten strah zaradi morebitnih posledic, k čemur da so v večini pripomogla različna pojasnila. Tega nikakor ni mogoče odpraviti z represijo in pritiski na ljudi, menijo. Hkrati se jim zdi nesprejemljivo, da imajo in bodo imeli cepljeni vse več privilegijev, necepljeni in tisti, ki še niso preboleli covida-19, pa vse več omejitev.

"Vsak državljan v naši državi nosi svojo odgovornost in po ustavi se odloča svobodno, brez prisile in represije. Pa vendar vlada znova 'udarja' že po tako obremenjenih gostincih, kjer je na tisoče zaposlenih na mizernih plačah, težke delovne razmere pa se s takšnimi neživljenjskimi odločitvami oblasti samo še slabšajo. In kadra ni, kader odhaja," so ostri v sindikatu, ki sicer spada pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Sorodna novica Poklukar po sestanku z gostinci: Ugotovili smo, da smo v istem čolnu

Sprašujejo se še, kdo bo nosil odgovornost za številne že zaprte subjekte v gostinstvu in turizmu, ki zaradi vladnih ukrepov niso zmogli ohraniti svojih podjetij pri življenju, in za izgubljena delovna mesta. "Govorimo o delodajalcih in delavcih, ki so bili in so ključni steber dejavnosti gostinstva in turizma. Govorimo o dejavnosti, ki je do zdaj prispevala 12,4 odstotka slovenskega BDP-ja," so sklenili.

V sredo je sicer potekal sestanek, na katerem so se o trenutnih ukrepih v gostinstvu in turizmu pogovarjali predstavniki vlade, gostincev in turističnih delavcev ter stroke. "Lahko povem, da smo vsi skupaj jasno ugotovili, da smo na istem čolnu, da nas čaka ista skupna prihodnost in da je najboljši pristop k temu seveda to, da vsi pristopimo k cepljenju. Govorili smo tudi o protokolu PCT. Vemo, da protokol PCT ni idealen," je po sestanku dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Predstavniki delodajalcev pa so pozneje v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo razkrili, da sta strani še vedno narazen. Do kompromisa se bodo poskušali dokopati z ustanovitvijo delovne skupine.