Število prenočitev domačih turistov je bilo kar za 17 odstotkov manjše. Foto: Pixabay
Število prenočitev domačih turistov je bilo kar za 17 odstotkov manjše. Foto: Pixabay

Evropski statistični urad Eurostat je objavil, da se je število prenočitev turistov v Evropski uniji lani v medletni primerjavi povečalo za 6,1 odstotka – na 2,9 milijarde. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 je bila rast 1,4-odstotna.

Rast števila turističnih prenočitev je v EU-ju za predkoronskimi ravnmi lani zaostajala marca, junija, julija in novembra. V drugih mesecih je bila višja ali brez večjih sprememb.

Z največjo rastjo števila turističnih prenočitev lani v primerjavi z letom 2022 se lahko pohvalijo na Malti in Cipru – v obeh 20-odstotno. Sledila je Slovaška s 16-odstotno rastjo. Upad so statistiki zaznali le pri Luksemburgu, in sicer enoodstotnega.

Sorodna novica Turistični začetek leta slabši kot lani: januarja Slovenijo obiskalo manj turistov

Slovenija je dosegla 3,5-odstotno rast.

Luksemburg se je odrezal najslabše

V primeru prenočitve tujih turistov sta prednjačili Slovaška in Češka, ki sta lani dosegli največjo rast – obe kar 29-odstotno. Sledili sta jima Nizozemska in Romunija s 23-odstotno rastjo.

Na drugi strani lestvice sta Luksemburg, kjer je število prenočitev tujih turistov v primerjavi z letom 2022 ostalo nespremenjeno, in Hrvaška z dvoodstotno rastjo.

Pri rasti števila prenočitev domačih turistov so bile na prvih treh mestih Grčija s 13-, Slovaška z 11- in Bolgarija z devetodstotno rastjo.

Čeprav je bilo skupno število prenočitev turistov v Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada sicer lani rekordno – s 16,13 milijona jih je bilo za dva odstotka več kot v pred tem najuspešnejšem letu 2019 – je imela Slovenija največji padec števila prenočitev domačih turistov, kar za 17 odstotkov. Do konca junija 2022 so namreč veljali turistični boni, ki so zelo povečali število njihovih prenočitev.

Slab rezultat sta dosegla tudi Madžarska, kjer se je število prenočitev domačih turistov zmanjšalo za pet odstotkov, in Luksemburg, kjer je bil padec štiriodstoten.