Hongkong se je uvrstil na prvo mesto ekonomsko najsvobodnejših držav. Foto: EPA
Hongkong se je uvrstil na prvo mesto ekonomsko najsvobodnejših držav. Foto: EPA

Hongkongu sledijo Singapur, Nova Zelandija, Avstralija in Švica. Slovenija si je tokrat prislužila skupno oceno indeksa, ki meri ekonomsko svobodo v državi, 60,3 točke, kar ji je prineslo 88. mesto. To je za 2,4 točke slabše kot leto prej in tik pod povprečjem lestvice, ki znaša 60,4 točke, je razvidno s spletne strani organizacije Heritage.

Položaj se nam je poslabšal predvsem zaradi korupcije oz. povezanosti med politiko in zasebnimi družbami, davkov, državne porabe in podjetništva. Razmere se v primerjavi z ocenami leto prej niso spremenile na področju sodnega sistema, ki je pregleden, a ne dovolj učinkovit, ter na področju naložb in financiranja. Bolje pa gre državi zaradi izboljšav na področju trga dela, na monetarnem področju in na področju trgovine.

Neposredno pred Slovenijo sta se na lestvici uvrstili Dominikanska republika in Gvatemala, za njo pa Maroko in Srbija. ZDA so na 12., Nemčija na 16., Avstrija na 30., Francija na 73., Italija na 80. in Hrvaška na 81. mestu. Za nami so tudi Brazilija, ki je na 118. mestu, Kitajska (139. mesto) in Rusija (143. mesto).

Povsem na repu so se znašle Venezuela, Kuba in Severna Koreja. Skupni indeks ekonomske svobode predzadnje znaša 29,6 točke, zadnje pa 1,3 točke. Prvouvrščeni Hongkong jih je denimo zbral 89,6 od 100 možnih.