Kako lahko kupujejo, če nimajo denarja, se sprašuje kmetijski minister Židan. Foto: MMC RTV SLO
Kako lahko kupujejo, če nimajo denarja, se sprašuje kmetijski minister Židan. Foto: MMC RTV SLO
Cvetka Selšek
Družba Societe Generale je finančni svetovalec Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Predsedik republike
Türk je nad AUKN-jevim pismom zaskrbljen. Foto: EPA
Kako se »prodaja« Mercator

Na finančnem ministrstvu pravijo, da je dolžnost države, da "brani in krepi svojo geostrateško pozicijo". Stališče ministrstva glede prodaje Mercatorja tako ostaja nespremenjeno. Ker je Mercator mrežno podjetje, ki zagotavlja dostopnost izdelkov slovenskega kmetijstva in slovenske živilskopredelovalne dejavnosti široki množici potrošnikov, bi imel "morebitni sovražni prevzem velike negativne posledice na slovensko kmetijstvo, slovenski predelovalno industrijo, bančni trg, bruto domači proizvod, trg dela in javnofinančni primanjkljaj".

Ministrstvo za finance zato skrbno spremlja in preučuje različne morebitne posledice uspešnega oziroma neuspešnega prevzema. Na podlagi teh ugotovitev se bo ustrezno odzvalo, o ukrepih pa bo po njihovih navedbah javnost pravočasno in korektno obveščena.
Pri tem dodajajo, da projekt financiranja Agrokorjevega prevzema Mercatorja s pomočjo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v organih te mednarodne finančne ustanove še ni bil obravnavan in formalna odločitev o sodelovanju EBRD-ja v poslu še ni bila sprejeta. "Ko in če bo prišlo do obravnave projekta, bo Slovenija svoje nasprotovanje tudi uradno izrazila," so zagotovili na ministrstvu.

Pri prevzemu sodeluje tudi JP Morgan Chase
Pri Agrokorjevem nakupu 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, ki ga prodajajo banke in Pivovarna Laško, naj bi poleg EBRD-ja kot partnerja sodelovala še Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke in sklad One Equity Partners v okviru ameriške banke JP Morgan Chase. Uprava Mercatorja podporo postopku prodaje pogojuje z ustrezno zaščito interesov družbe, vendar je v dosedanjem postopku pogovorov med prodajalci in Agrokorjem ne vidi.
Selškova o podpisu pogodbe ne ve ničesar
"Prodajalci nas niso obvestili, da bi bil prihodnji teden predviden podpis kakršen koli pogodbe z Agrokorjem," je zatrdila predstavnica Societe Generale, ki je finančna svetovalka Mercatorja, Cvetka Selšek. "Prodajalci tudi še vedno niso odgovorili na pobude Mercatorja o zaščiti interesov družbe, te še čakamo," je dejala.

Kot je poudarila Selškova, prodajalci še vedno niso odgovorili niti na eno od številnih pobud Mercatorja o zaščiti interesov razvoja družbe, zaposlenih ... v primeru prodaje. Na vprašanje, ali je seznanjena z namero, da naj bi prodajalci in Agrokor prihodnji teden podpisali prodajno pogodbo za Mercator, kot poročajo nekateri mediji, pa je dejala, da ni.
"Še vedno čakamo na odgovor prodajalcev na pobude Mercatorja. Če se bo izkazalo, da bo pogodba podpisana in da so pri pogajanjih s kupci dosegli vse, kar je Mercator za zaščito interesov družbe predlagal, lahko to samo pozdravimo. Če pa se bo izkazalo, da v primeru podpisa pogodbe ni tako, pa bo vsak moral nositi posledice svojega ravnanja," je odgovorila na vprašanje, kaj če bodo prodajalci vendarle "na vrat na nos" podpisali pogodbo brez upoštevanja predlogov Mercatorja.

Sindikati zaskrbljeno
Dogajanje okrog prodaje oz. neprodaje Mercatorja se v zadnjih dneh stopnjuje. Tako so svojo zaskrbljenost zaradi negotove usode zaradi morebitnega prevzema glasno v četrtek izrazili sindikati, saj Agrokor ni predočil nikakršnih trdnih zavez glede varstva zaposlenih. Agrokor sicer javno, na kakšni novinarski konferenci oz. v sporočilu, ni objavil nikakršnih namer glede Mercatorja.

Židan: Kako lahko kupujejo brez denarja?
Kmetijski minister Dejan Židan pa se je v četrtek vprašal, kako lahko nekdo nekaj kupuje, če je brez denarja, kar naj bi kazale nekatere analize Agrokorja, in kaj je prodajalcu, da prodaja veliko premoženje, če ve, da je kupec brez denarja. Židana sicer skrbi tudi usoda slovenske živilske industrije, ki velik del svoje proizvodnje proda prav Mercatorju.

Uprava NLB-ja, ki naj bi po nekaterih informacijah "pritiskala za čimprejšnjo prodajo delnic Mercatorja", pa je v četrtek poudarila, da jim je v interesu delnice Mercatorja prodati. Vendar "v transparentnem postopku najboljšemu ponudniku, ki bo hkrati zagotovil dolgoročen razvoj trgovca". Transakcijo bo prihodnji teden obravnaval nadzorni svet banke.

Türk: Pismo AUKN-ja me je zaskrbelo
Prvič pa se je v četrtek v pogovoru na letnem dogodku STA na zadnje dogajanje okrog Mercatorja odzval tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je med drugim poudaril, da "vsaka odločitev o prodaji Mercatorja terja skrbno tehtanje in mora biti absolutno odgovorna".

Poudaril je tudi, da ga je nekoliko zaskrbelo, ko je videl na spletni strani Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države pismo glede prodaje. "Verjamem, da je v zvezi s tem potrebna vrhunska stopnja odgovornosti za odločitve, vrhunska stopnja v smislu maksimalne možne predvidljivosti učinka odločitev, in če je treba s podpisom te pogodbe počakati toliko, da se napravijo potrebne konzultacije, je to vsekakor treba narediti," je poudaril.

Kako se »prodaja« Mercator