Delnice Istrabenza so potovale od Pivovarne Laško, prek Sportine in Microtrusta do Poteze Naložb in s tem v paket z NFD Holdingom. Foto: MMC RTV SLO
Delnice Istrabenza so potovale od Pivovarne Laško, prek Sportine in Microtrusta do Poteze Naložb in s tem v paket z NFD Holdingom. Foto: MMC RTV SLO

Od celotne zgodbe lastninjenja Istrabenza in Pivovarne Laško so se povsem distancirali. Pojasnili so, da so jih prejšnjo sredo obiskali kriminalisti, opravili pogovore z vodilnimi v podjetju in pregledali celotno dokumentacijo v zvezi z nakupom delnic Istrabenza, ki jih je družba Plinfin, katere lastnica je bila Sportina, leta 2007 prodala družbi Microtrust.

Nismo vedeli, da gre za lastninjenje Istrabenza
Kot je znano, je prodaja 7,3 odstotnega deleža Istrabenza potekala takole: Pivovarna Laško je delnice za 23 milijonov evrov prodala svoji hčerinski družbi Plinfin. Plinfin je nato za 7.500 evrov kupila Sportina, ki je potem delnice Istrabenza za 24,9 milijona evrov prodala podetju Microtrust, to pa jih je prodalo naprej podjetju Pom-Invest za 49,2 milijona evrov. Delnice so nato prešle v Potezo Naložbe, ki je skupaj z NFD Holdingom sestavila paket delnic, prav NFD Holding pa je z Maksimo Holdingom Igorja Bavčarja sklenil sporazum za prodajo oziroma nakup delnic Istrabenza.

V Sportini pojasnjujejo, da je temeljna dejavnost Sportine trgovina z oblačili, odločitev za zgoraj omenjeni posel pa je bila tržno naravnana in ni imela portfeljske narave. Trditve o večmilijonskih zaslužkih in vpletenosti Sportine v privatizacijo katere koli izmed družb, pa so po njihovem mnenju napačne. "V času tranzicije nismo vedeli, da gre za lastninjenje Istrabenza, in v poznejših transakcijah s paketom istih delnic nismo sodelovali."

Plinfin je po navedbah Sportine z nakupom in prodajo delnic Istrabenza ustvaril 754.654 evrov razlike, po plačilu stroškov in davka na dobiček pa 581.943 evrov čistega dobička, ki ga je Sportina v celoti investirala v nadaljnje poslovanje, trdijo.