Minister Gregor Golobič meni, da bi bil vsak politični komentar preiskave Boška Šrota in Igorja Bavčarja nekorekten. Foto: MMC RTV SLO
Minister Gregor Golobič meni, da bi bil vsak politični komentar preiskave Boška Šrota in Igorja Bavčarja nekorekten. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Po mnenju Jelinčiča bi morala Slovenija uvesti strožje kazni, in sicer po vzoru ZDA, kjer tisti, 'ki goljufajo, dobijo 65 oz. 70 let zapora, vendar v Sloveniji zakonodaja tega žel ne dopušča'. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj preiskava?
Politični odzivi na aretacijo

Po mnenju ministra za visoko šolstvo in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča bi bilo komentiranje preiskave zoper Igorja Bavčarja in Boška Šrota zaradi suma zlorabe položaja in pranja denarja celo nekorektno. "Predpostavljam, da pristojne institucije postopke vodijo v skladu z zakonom," je še dodal minister.

SDS: Zakaj preiskava tako pozno?
V SDS-u pa so prepričani, da razlogi za preiskavo Šrota in Bavčarja obstajajo, vendar ostaja pravno vprašanje, zakaj so začeli preiskavo tako pozno in kdaj "bodo dočakali podobne aktivnosti represivnih organov proti drugemu delu tajkunov, npr. proti Zoranu Jankoviću, Bojanu Petanu, Leonardu F. Peklarju, Alešu Musarju, Miru Senici ter še mnogim drugim, ki so potopili Muro in številna druga slovenska podjetja".

Kot so še zapisali na svoji spletni strani, pa je največje vprašanje, ali in kdaj bo kateri koli izmed teh primerov dobil sodni epilog. "Z veliko gotovostjo si upamo napovedati, da ob sedanjem stanju slovenskega sodstva še dolgo noben tajkun ne bo pravnomočno obsojen. Potrebne so korenite spremembe ustave in reforma slovenskega sodstva," so prepričani v največji opozicijski stranki.

Jelinčič: Danes je lep dan
O sodnem epilogu preiskave pa dvomi tudi prvak SNS-a Zmago Jelinčič, ki je dejal, da je danes lep dan, ker se je začel tajkunski klobčič odvijati. "Upam, da se bo to nadaljevalo, vendar se bojim, da bo zaradi procesnih napak vse skupaj na sodišču zvodenelo", je povedal in izrazil upanje, da se bo preiskava razširila tudi na druge tajkune.

"To pomeni tudi vse preostale tajkune v Sloveniji in tiste, ki so pobegnili v tujino. Pobrati jim je treba vse premoženje, ki so ga dobili na sumljiv in nepošten način," je v odzivu na preiskavo Šrota in Bavčarja povedal Jelinčič, pri čemer ni želel točneje navesti, za katere ljudi gre. Po njegovem mnenju pa bi morali v Sloveniji uvesti tudi strožje kazni, po vzoru ZDA.

Žerjav: Treba je poiskati še druge odgovorne
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je poudaril, da bi se morale tovrstne aktivnosti začeti že prej, in izrazil upanje, da je to začetek nove in dosledne politike do teh vprašanj. Dodal je, da odgovorni za nastali položaj v posameznih podjetjih kazensko odgovarjajo, če je njihova odgovornost ugotovljena. Po njegovem mnenju je treba poiskati še druge vpletene ter ugotoviti kazensko odgovornost nadzornikov in članov uprav tudi v drugih podjetjih.

V SD-ju preiskave proti Bavčarju in Šrotu ne komentirajo, odgovornost pristojnih institucij pa je, da postopke vodijo korektno in v skladu z zakonom.

Sajovic: Tajkuni so šampanjce odpirali v času prejšnje vlade
Predsednik poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je dejal, da se je ob policijski akciji izkazalo, da so tajkuni šampanjce odpirali v času prejšnje vlade. V času te vlade pa zakoni veljajo za vse, je dodal. Dodal je, da bodo vsi, ki so počeli kar koli nezakonitega, za to tudi odgovarjali, o krivdi pa bo odločalo sodišče. Ocenil je še, da se je kot dragoceno izkazalo, da so državni aparati neodvisni od politike in da nihče ni nedotakljiv.

Turnšek brez komentarja
Kriminalistične preiskave, ki poteka tudi v Pivovarni Laško, Istrabenzu in na domovih obeh vpletenih, pa ni želel komentirati Anton Turnšek, zdajšnji član in predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško, ki ga je na čelu podjetja novembra 2005 zamenjal prav Šrot.

Zakaj preiskava?
Politični odzivi na aretacijo