Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odlok bo v veljavi čez 45 dni, aplikaciji pa bosta lahko ostali na voljo, če bosta v tem času prešli v roke ameriških lastnikov.

Izvršni odlok vsem, ki sodijo pod ameriško jurisdikcijo, prepoveduje sklepati poslovanje z družbama Bytedance in Tencent, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so s tem lastnika TikToka postavile pod dodaten pritisk, saj je že v pogajanjih, da svojo ameriško vejo proda ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoft. Časopis Financial Times je sicer v četrtek poročal, da je Microsoft razširil pogajanja in da se zdaj zanima za nakup celotnega družbenega omrežja, torej ne le ameriškega dela.

Trump je izvršni ukaz utemeljil z oceno, da kitajska družbena omrežja predstavljajo grožnjo ameriški državni varnosti, zunanji politiki in gospodarstvu.

Kot po pisanju AFP-ja piše v Trumpovem ukazu, TikTok samodejno zajema številne informacije uporabnikov, tudi glede njihovih lokacij, kar naj bi bilo sporno predvsem z vidika ameriških javnih uslužbencev in pogodbenikov, saj da bi lahko prišlo do izsiljevanja in podjetniškega vohunjenja.

TikTok je bil v ZDA naložen okoli 175-milijonkrat.

Prejšnji mesec je to aplikacijo, skupaj s še 58 drugimi kitajskimi, prepovedala tudi Indija.

Peking: To so samovoljne politične manipulacije in zatiranje

Na izvršni ukaz Trumpa so se že odzvali v Pekingu, kjer so poudarili, da gre za Trumpove "samovoljne politične manipulacije in zatiranje". Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je ocenil, da bodo zaradi tega prizadeti predvsem ameriški uporabniki in podjetja.

Iz Tiktoka pa so sporočili, da bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva na ameriških sodiščih, da si zagotovijo možnost delovanja v ZDA. "Storili bomo vse, da bodo naše podjetje in uporabniki obravnavani pravično - če ne s strani vlade, pa s strani sodišč," so sporočili.

TikTok je družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov, ki je posebej priljubljeno med mladimi, ki ustvarjajo in gledajo kratke videe, po vsem svetu pa ima okoli milijardo uporabnikov.

WeChat pa je aplikacija za sporočanje in tudi plačilna platforma. Tudi ta naj bi imela več kot milijardo uporabnikov. V ZDA ni množično razširjena, ker pa jo številna podjetja uporabljajo namesto spletne pošte, je za Kitajsko zelo pomembna.

Delnice Tencenta so po novici o izvršnem ukazu izgubile okoli 10 odstotkov vrednosti, s tem pa se je tržna kapitalizacija podjetja zmanjšala za skoraj 50 milijard dolarjev.

Odprtih več front med Washingtonom in Pekingom

ZDA in Kitajska imajo odprtih več front. Poleg omenjene še Hongkong, trgovino, zaplete okoli kitajskega tehnološkega velikana Huawei in omrežja pete generacije 5G, Južnokitajsko morje in izbruh novega koronavirusa, za katerega širjenje po svetu Trump krivi Kitajsko.

Prejšnji teden je Washington ukazal zaprtje kitajskega konzulata v Houstonu na podlagi obtožb, da gre za vohunsko središče. Kitajska je udarila nazaj z zaprtjem ameriškega konzulata v Čengduju.