Največ škode je bilo narejene, nepresenetljivo, v državnih bankah. Foto: BoBo
Največ škode je bilo narejene, nepresenetljivo, v državnih bankah. Foto: BoBo

"Na podlagi podanih kazenskih ovadb so bile banke oškodovane za približno 283 milijonov evrov. Trenutno se obravnava 90 sumov kaznivih dejanj, ocenjena škoda teh primerov pa je okoli 315 milijonov evrov," je v pogovoru za glasilo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Glas gospodarstva povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič.

Končali so tudi več predkazenskih postopkov sumov kaznivih dejanj, specializirano državno tožilstvo je podalo več obtožnic, dve zadevi pa sta že na sodišču, je povedal. Gre za primera odobritve kredita vodji kabineta nekdanjega premierja Boruta Pahorja Simoni Dimic in dokapitalizacije Probanke.

Ob tem je prvi mož NPU-ja opozoril, da v primeru bančne luknje samo vrh piramide predstavlja sume kaznivih dejanj. "Vsa ostala dejanja pa so posledica nekih okoliščin iz tistega obdobja, na katera ne smemo gledati z današnje perspektive. Nekatere posledice so odraz gospodarske krize, napačnih poslovnih odločitev, ki niso nujno kazniva, saj so bili določeni krediti dani s pravim namenom - financirati projekte. Problematična pa so posojila, ki so povezana s kreditiranjem finančnih holdingov, prek katerih so se izvajali menedžerski prevzemi, s čimer se ukvarjamo zdaj," je povedal.

Obravnavali manj gospodarskega kriminala
Policija je lani obravnavala nekaj več kot 12.500 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, kar je po Majheničevih besedah 25-odstoten padec glede na leto prej, saj je bilo manj ovadb zaradi določenih kaznivih dejanj, poleg tega pa je policija leta 2014 končala več obširnejših kriminalističnih preiskav in "uspešno preiskala več kaznivih dejanj", zato so lani zaznali njihov upad.

Manj je bilo tudi škode zaradi gospodarske kriminalitete, ki je lani znašala 362 milijonov evrov, na tožilstvo pa so podali kazenske ovadbe za 3.623 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, katerih ocenjena povzročena škoda znaša 767 milijonov evrov, je navedel prvi mož NPU-ja.

Glede finančnih preiskav je dejal, da jih je policija lani opravila v 301 zadevi, v katerih je preverjala za 143 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Na desetine ovadb, dve obsodbi
S kazensko ovadbo so na NPU-ju sklenili 76 primerov sumov kaznivih dejanj, katerih protipravno pridobljena premoženjska korist znaša 130 milijonov evrov. V 38 primerih utemeljenosti suma niso mogli dokazati. "Mislim, da je tožilec v dveh primerih tudi na podlagi kakovostne kazenske ovadbe vložil neposredno obtožbo in z obtoženimi uspešno sklenil dogovor o priznanju krivde," je še pojasnil Majhenič.