Holding slovenskih elektrarn. Foto: BoBo
Holding slovenskih elektrarn. Foto: BoBo

Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Janez Žlak, je odpoklical štiri nadzornike, ki bi jim mandat sicer potekel v letih 2022 in 2023 – Beska, Gorjupovo, Pantoša in Brankoviča –, Markoli pa je sam odstopil s funkcije, izhaja iz na spletni strani SDH-ja objavljenega sklepa skupščine HSE-ja. Vesna Cukrov medtem še naprej ostaja nadzornica HSE.

Namesto omenjenih so bili v nadzorni svet imenovani Andrej Janša, Franc Dover, Damjan Seme, Robert Celec in Janez Gutnik, ki štiriletni mandat nastopijo z današnjim dnem.

V nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so sicer poleg omenjenih predstavnikov kapitala še trije predstavniki zaposlenih, in sicer Boštjan Jančar, Jernej Otič in Petja Rijavec.

Menjavi nadzornikov bi lahko zdaj sledila še zamenjava vodstva HSE. Generalni direktor Stojan Nikolić je sicer pred časom v pogovoru za Delo na vprašanje, kako trdno je v sedlu energetske skupine, odgovoril: "Sebe imenujem napaka v sistemu. Dostikrat se vprašam, kako in zakaj sem sploh v sedlu. Doslej sem delal in živel ter preživel pod štirimi vladami in vse so imele idejo, da me zamenjajo; na drugi strani sem vedno imel verjetno tudi zaradi zahtevnih razmer znotraj skupine HSE-ja podporo in zaupanje v nadzornih svetih in SDH-ju."