V petek naj bi osrednje slovensko letailšče pristalo v nemških rokah. Foto: BoBo
V petek naj bi osrednje slovensko letailšče pristalo v nemških rokah. Foto: BoBo
Nemcem uspelo znižati kupnino za Aerodrom?

Nemški Fraport, ki upravlja 13 letališč po svetu in je v večinski lasti nemške zvezne dežele Hesen, mesta Frankfurt in tudi Lufthanse, bo konec tedna postal lastnik 75-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana.

Pogodba bo neuradno podpisana v petek na Brniku, cena bo med 58 in 62 evri za delnico oziroma približno 240 milijonov za stoodstotni delež. Nemci bodo plačali kupnino po pridobitvi dovoljenj Evropske komisije in slovenskega varuha konkurence.

Ceno pa so nekoliko znižali zaradi političnega tveganja in ker ne vedo, koliko časa bodo morali čakati na razna dovoljenja. Na Brniku želijo namreč graditi regijsko središče za tovorni promet na območju tisoč kilometrov.

Z nakupom bodo namreč pridobili tudi stavbno pravico, za 40 let, ki jo je država že podelila letališču. Od Fraporta izjave nismo dobili, ker gre za javno delniško družbo, ki kotira na nemški borzi, tečaj v Frankfurtu pa je bil danes nekoliko nižji od tečaja Aerodroma v Ljubljani.

Svojo ponudbo je včeraj sicer izboljšal francoski upravljavec letališč Vinci, vendar ponuja manj kot Fraport, predvsem pa postavlja več pogojev. Že v petek pa je član uprave SDH-ja za TV Slovenija potrdil, da so Nemci favoriti.

Nemcem uspelo znižati kupnino za Aerodrom?