T-2 ni uspel s 130-milijonsko tožbo proti Telekomu. Foto: BoBo
T-2 ni uspel s 130-milijonsko tožbo proti Telekomu. Foto: BoBo
Sodišče zavrnilo tožbo T2 proti Telekomu

T-2 mora skladno s sodbo prvostopenjskega sodišča Telekomu plačati pravdne stroške v znesku 27.197 evrov, skladno s sodbo višjega sodišča pa še dodatne stroške pritožbenega postopka v znesku 2.091 evrov, so sporočili iz Telekoma.

T-2 je odškodninsko tožbo zoper družbo Telekom Slovenije vložil že na začetku leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja Telekoma. Telekom naj bi T-2 tehnično oviral pri ponujanju paketov za dostop do interneta prek tehnologije VDSL.

Nato je sledilo več zamenjav sodnikov in niz preklicev obravnav, šele januarja letos pa se je začela glavna obravnava.

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Katja Kmetič je že na prvem naroku 21. januarja ugotovila, da tožeča stranka oziroma družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in zato končala glavno obravnavo.

Odvetniki družbe T-2 so ob koncu obravnave znova izrazili mnenje, da je Telekom ravnal protipravno in s tem oškodoval družbo T-2. Telekomovi odvetniki pa so poudarili, da Telekom ni ravnal protipravno ali naklepno ali malomarno, kot se mu očita.

V Sloveniji še vedno ni konkurenčnega okolja
Iz T-2 so sporočili, da bodo naredili vse, da bodo zaščitili vitalne interese družbe, in da bodo vložili revizijo postopka, ker so trdno prepričani, da so s skladno s postopkovnimi standardi in primerljivo mednarodno sodno prakso podali ustrezno trditveno podlago ter predložili vse potrebne dokaze, iz katerih bi lahko že prvostopenjsko sodišče, potem pa tudi višje sodišče ugotovilo višino škode.

"Poudarjamo, da sodišče ni zavrnilo trditev družbe T-2, da je prihajalo do zlorab prevladujočega položaja na trgu," so še zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati še dodajajo, da je odločitev sodišča pomenljiva tudi zaradi vpliva na vrednotenje Telekoma, ki je v večinski državni lasti in je v postopku prodaje.

V družbi T-2 še menijo, da se v Sloveniji od leta 2004 ni nič spremenilo in da država še vedno ne zagotavlja konkurenčnega okolja, s čimer naj bi bila kršena tudi zakonodaja Evropske unije.

Sodišče zavrnilo tožbo T2 proti Telekomu