Telekomovi odvetniki poudarjajo, da družba ni ravnala protipravno ali naklepno ali malomarno, kot se ji očita. Foto: MMC RTV SLO
Telekomovi odvetniki poudarjajo, da družba ni ravnala protipravno ali naklepno ali malomarno, kot se ji očita. Foto: MMC RTV SLO

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je sporočil, da je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo okoli 130 milijonov evrov vredno odškodninsko tožbo družbe T-2.

Sodišče je sodbo, s katero je razsodilo, da se tožbeni zahtevek tožeče stranke za plačilo zneska 129,56 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 16. januarja 2007 dalje do plačila zavrne, sicer izdalo že 21. januarja, v Telekomu pa so jo prejeli šele zdaj.
Tožeča stranka je ob tem dolžna toženi stranki v roku 15 dni plačati pravdne stroške v višini 27.197 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki začnejo teči prvi dan po preteku 15-dnevnega roka za izpolnitev obveznosti do plačila, so na spletnih straneh Ljubljanske borze še sporočili iz Telekoma.

Sojenje se vleče že od leta 2007
T-2 je odškodninsko tožbo zoper družbo Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, vložil v začetku leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja Telekoma - ta naj bi družbo T-2 tehnično oviral pri ponujanju paketov za dostop do medmrežja prek tehnologije VDSL.

Sodnica: T-2 ni predložil dokazov
Po pisanju medijev je nato prišlo do več zamenjav sodnikov in vrste preklicev obravnav, januarja letos pa se je nato začela glavna obravnava. Vendar pa je sodnica Katja Kmetič na prvem naroku 21. januarja ugotovila, da tožeča stranka oziroma družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in da je zadeva zrela za razsojo ter zato končala glavno obravnavo.

Odvetniki družbe T-2 so ob koncu obravnave ponovno izrazili mnenje, da je Telekom ravnal protipravno in s tem oškodoval družbo T-2. Telekomovi odvetniki pa so poudarili, da Telekom ni ravnal protipravno ali naklepno ali malomarno, kot se mu očita.

T-2: Sodišče ni želelo izvajati dokazov
Družba T-2 se je na potezo sodišča že januarja po prvem naroku odzvala s sporočilom za javnost, v katerem je izrazila ogorčenje nad odločitvijo sodišča, ki da ni izvajalo prav nobenih dokazov glede protipravnih ravnanj družbe Telekom Slovenije, temveč je že na prvem naroku zavzelo stališče, da družba T-2 v odškodninski tožbi ni predložila dovolj dokazov za ugotovitev višine škode.

Kaj bo reklo višje sodišče?
Takšno ravnanje sodišča si družba T-2 razlaga na način, da se je sodišče odločilo, da bo navedeno zadevo - ta je po dejanskem stanju zelo obsežna, pravno pa zelo zahtevna in je glede kršitev zlorabe monopolnega položaja ena največjih v Sloveniji - na prvi stopnji rešilo na način, da bo vsebinsko odločanje o zadevi prepustilo višjemu sodišču. Obenem so že januarja napovedali, da se bodo, če bo izdana zavrnilna sodba, na takšno odločitev pritožili.