Pogovori koprske luke z ameriško vojsko so bili zgolj poslovne narave, so pojasnili na vladi. Foto: BoBo
Pogovori koprske luke z ameriško vojsko so bili zgolj poslovne narave, so pojasnili na vladi. Foto: BoBo
Ameriško vojsko koprsko pristanišče zanima zaradi odlične lege. Foto: EPA

Na ministrstvu za obrambo so v odgovoru podpisnikom protestne peticije pojasnili, da so nekateri mediji pri poročanju o tej temi pomešali dve različni področji – poslovne dogovore med naročnikom in ponudnikom določenih storitev ter podporo države gostiteljice, s katero države pripoznajo možnosti podpore premikov zavezniških sil čez nacionalno ozemlje.

Pojasnili so, da je šlo za poslovne pogovore med predstavniki ameriške vojske in Luke Koper glede komercialne uporabe pristaniških storitev – za potrebe določenega pretovora ameriške vojske prek tega pristanišča. Obe strani bi morali sicer o tem najprej skleniti dogovor, do katerega pa po podatkih ministrstva ni prišlo.

Z ministrstva so še sporočili, da je bil na omenjenih pogovorih prisoten tudi njihov predstavnik, saj bi, če bi bil dogovor sprejet, sodelovali pri logistični podpori in varovanju prehoda čez slovensko ozemlje. Ti so sicer "stalnica in rutinski dogodek", so še zapisali.

Pozitivni vzajemni učinki
Dodali so, da prepoznavajo vzajemne pozitivne učinke posredniške vloge Luke Koper, in poudarili, da je uporaba logističnih in drugih zmogljivosti Slovenije v ta namen skladna z nacionalnimi načrti podpore države gostiteljice. To je poleg tega tudi priložnost za vpogled v potrebe po morebitni prilagoditvi nacionalne prometne infrastrukture, kar je neposredno povezano s cilji po izboljšanju vojaške gibljivosti tudi v Evropski uniji.

Z morebitnim poslovnim dogovorom med Luko Koper in ameriško vojsko se za Luko in mesto Koper ne bi nič spremenilo, so še poudarili na ministrstvu.

Fema: Nezadovoljiv odgovor vlade
Odgovor vlade sicer gibanja Fema, ki je začelo proteste proti domnevni logistični točki Nata v Luki Koper, ni zadovoljil. Še vedno menijo, da ni jasno, ali "gre ali ne gre za logistično sodelovanje" in s tem po njihovem mnenju za logistično točko zveze Nato.

TV Slovenija je v začetku meseca poročala o tem, da bi koprsko pristanišče lahko postalo "pomembna Natova logistična točka". Po objavi novic se je v petek pojavila prva protestna pobuda, s katero želijo protestniki to povezavo preprečiti. Pod peticijo "Centra FemA in FemA – Feministične akcije" se je podpisalo več ljudi, tudi profesorjev in razumnikov.