Putin je na Mednarodnem gospodarskem forumu znova šokiral mednarodno javnost. Foto: EPA
Putin je na Mednarodnem gospodarskem forumu znova šokiral mednarodno javnost. Foto: EPA
Putin napadel na WTO

Na Svetovnem gospodarskem forumu, ki se končuje v Sankt Peterburgu, je ruski predsednik tako poskrbel za novo razburjenje. Namesto WTO-ja, ki je po njegovem mnenju popolnoma neprilagodljiv in ga slabi protekcionizem zahodnih držav, je predlagal vzpostavitev evroazijskih prostotrgovinskih območij, kjer bi uporabili izkušnje, ki so jih države pridobile med sodelovanjem z WTO-jem.

Putin je povedal, da je še posebej na primeru pogajanj iz Dohe o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so propadla, jasno vidno, da so "strukture, ki so bile vzpostavljene z upoštevanjem le malega števila aktivnih članov, arhaične, nedemokratične in neprilagodljive".

Velike države podpirajo protekcionizem
Putin dejal tudi, da protekcionizem svetovne trgovine, proti kateremu naj bi se WTO boril, vse prepogosto prihaja iz razvitih gospodarstev, ki so WTO tudi ustvarile. Opozoril je, da kar 60 odstotkov svetovnega BDP-ja proizvedejo zunaj sedmih najmočnejših svetovnih držav - ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Kanade in da bi novi regionalni forumi resnično pripomogli svetovni trgovini.

Rusija si že več let prizadeva, da bi postala članica WTO-ja, a ji to še ni uspelo, na forumu pa je Putin opozoril, da bi Združenje neodvisnih držav lahko postalo ena temeljnih gospodarskih povezav na svetu.

Rusija napovedala pomembnejšo vlogo v gospodarstvu
Rusija se je želela na forumu, ki ga gosti, pokazati kot stabilen in odprt partner mednarodne skupnosti. Namestnik ruskega premierja Sergej Ivanov je v soboto napovedal, da bo Rusija do leta 2020 med petimi največjimi gospodarstvi na svetu in bo presegla svojo energetsko usmerjenost.

Putin napadel na WTO