Evrotarifa bo na Hrvaškem začela veljati tisti dan, ko bo država vstopila v EU. To pomeni, da bo mobilno gostovanje državljanov Evropske unije takrat cenejše, manj pa bodo za klice domov plačevali tudi hrvaški uporabniki, kadar se bodo mudili v kateri od držav članic. Foto: EPA
Evrotarifa bo na Hrvaškem začela veljati tisti dan, ko bo država vstopila v EU. To pomeni, da bo mobilno gostovanje državljanov Evropske unije takrat cenejše, manj pa bodo za klice domov plačevali tudi hrvaški uporabniki, kadar se bodo mudili v kateri od držav članic. Foto: EPA
Telefoniranje
Novo znižanje cen na ravni EU-ja se obeta julija letos. Foto: BoBo

Janez Janša, slovenski premier v odhodu, in hrvaški premier Zoran Milanović sta včeraj podpisala memorandum o Ljubljanski banki, ki rešuje še zadnje odprto vprašanje med državama, ki je stalo na poti do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem.

V državah EU-območja so cene usklajene z evropsko direktivo. Cena odhodnega klica in videoklica v Slovenijo in države EU znaša 0,348 EUR/min, cena sprejetega klica in videoklica v državah EU pa 0,132 EUR/min. Cena poslanega sporočila SMS je 0,108 EUR/min, prejeto sporočilo SMS je brezplačno. Cena paketnega prenosa podatkov je 0,840 EUR/1 MB. Sedanje cene pri vseh treh hrvaških mobilnih operaterjih Tele 2, T-Mobile in VIPnet so: odhodni klic v Slovenijo in EU 1,15 EUR/min, dohodni klic 0,40 EUR/min, SMS 0,30 EUR, prenos podatkov 1,00 EUR/100 kB.

Naša južna soseda bo tako članica velike evropske družine najverjetneje postala že julija letos - prav med turistično sezono, ko se bo tam že tradicionalno mudilo na tisoče Slovencev. Ti pa so se več let pritoževali zaradi zasoljenih cen mobilnega gostovanja oziroma roaminga na Hrvaškem, ki so med vsakimi počitnicami dodobra stanjšale marsikatero denarnico.

Enotna "evrotarifa" za EU
Gostovanje na Hrvaškem je namreč pomenilo precej višje cene SMS-ov, klicev in prenosa podatkov kot na območju Evropske unije - tam je bil namreč leta 2007 dosežen dogovor o postopnem zniževanju cen za klicanje v tujini, ki se je odrazil v "evrotarifi", enotni ceni gostovanj v vseh državah EU-ja.

Evropski parlament zadnja leta tako postopoma znižuje cene v evrotarifi, trenutno pa velja že tretja v nizu teh regulativ - ta dogovor je začel veljati 1. julija 2012, prvič pa vključeval tudi prenos podatkov za elektronsko pošto in brskanje po spletu. Evropska komisija se je tako lani odločila, da se morajo znižati drobnoprodajne cene za odhodne klice na največ 29 centov na minuto, za prejete klice na največ 8 centov na minuto, za SMS-sporočila na največ 9 centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov za megabajt - vse omenjene cene storitev gostovanja so najvišje dovoljene in ne vsebujejo davka na dodano vrednost.

Uredba EU-ja je uvedla tudi strukturne ukrepe za spodbujanje konkurence med mobilnimi operaterji, in sicer tako, da bi se potrošnikom 1. julija 2014 po želji omogočila izbira cenejše pogodbe za gostovanje, ki bi bila neodvisna od njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, pri tem pa bi lahko uporabljali isto telefonsko številko.

Hrvaška bi si lahko izpogajala odlog
Ker pa vstop države v EU še ne pomeni vstopa v schengensko območje, ki odpravlja meje med državami članicami in v evropsko monetarno unijo, ki prinaša evro kot skupno denarno valuto - na to mora nova država članica včasih čakati tudi več let, nas je zanimalo, ali bo Hrvaška prevzela "evrotarifo" takoj ali ne.

Poklicali smo na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek), kjer so nam povedali, da tega podatka še nimajo: "Načeloma začnejo ta pravila veljati, ko država postane članica EU-ja. Razen, če si ni izpogajala kakšnega odloga roka, do katerega mora izpolniti določene zaveze," so dodali.

Ceneje že tisti dan, ko bo Hrvaška vstopila v EU
Obrnili smo se še na hrvaško agencijo za pošto in elektronske komunikacije (HAKOM), kjer pa so nam odgovorili: "Roaming III regulacija bo na Hrvaškem začela veljati isti dan, ko bo Hrvaška vstopila v EU (predvideni datum je 1. julij 2013), brez možnosti odloga. To pomeni, da bodo turisti iz Evropske unije, ki bodo prišli na Hrvaško, za klice znotraj EU-ja plačevali nižjo ceno, prav tako pa bodo manj plačevali tudi hrvaški uporabniki, ko bodo odšli v druge države EU-ja."

Po zadnjih napovedih pa naj bi prav julija začela veljati že četrta evropska regulativa, kar pomeni, da bomo od poletja iz vseh držav EU-ja domov klicali še ceneje. In letos prvič končno tudi iz Hrvaške.