Pogodba o prodaji 75-odstotnega deleža v Aerodromu med državnimi lastniki in nemškim kupcem Fraportom bo podpisana v nekaj dneh. Foto: BoBo
Pogodba o prodaji 75-odstotnega deleža v Aerodromu med državnimi lastniki in nemškim kupcem Fraportom bo podpisana v nekaj dneh. Foto: BoBo
Aerodrom še brez novega lastnika
ZL proti prodaji Aerodroma

V Združeni levici zato zahtevajo, da se prodaja Aerodroma in tudi Telekoma Slovenije zamrzneta. O tem vprašanju bodo sklicali tudi izredno sejo DZ-ja. Mesec je prepričan, da privatizacije niso izsilili pri EU-ju in da je seznam 15 podjetij za privatizacijo prišel od vlade Alenke Bratušek v odhajanju in njenega ministra za finance Uroša Čuferja.

"Sklep o prodaji sprejeli pod prisilo"
Ob tem je izpostavil, da je vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han razkril, da so sklep o privatizaciji 15 podjetij sprejeli pod prisilo in grožnjo, da bo v nasprotnem primeru v Slovenijo prišla trojka.

Privatizacija naj se zamrzne
Zato Združena levica od SDH-ja zahteva, da privatizacijo Telekoma in Aerodroma pa tudi njuno prodajo na splošno zamrzne. V tistih podjetjih, kjer je država slab lastnik, pa bi po njihovem prepričanju morali upravljanje prevzeti zaposleni, tako da bi podjetje postalo del alternative kapitalizmu.

Mesec je ob tem poudaril, da v stranki ne želijo le nasprotovati, ampak imajo tudi pozitiven program, ki med drugim predvideva, da bi se SDH preoblikoval v demokratično institucijo za gospodarjenje z državnim premoženjem. Njena skupščina bi morala biti demokratično izvoljena, uprava pa bi morala materialno odgovarjati.

Sindikalist: Aerodrom je čvrsto podjetje
Na tiskovni konferenci pred poslopjem SDH-ja so sodelovali tudi predstavniki sindikatov. Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90 je tako poudaril, da je Aerodrom čvrsto podjetje, ki za tekoče poslovanje in razvoj ni jemalo posojil. Privatizacija Aerodroma ni transparentna, za kar je po njegovem mnenju odgovorna Bratuškova. Od nove vlade pričakuje, da bo naredila vse, da to prepreči.

Aerodrom še brez novega lastnika
ZL proti prodaji Aerodroma