Rok Uršič je Instrumentation Technologies ustanovil pred desetimi leti, danes podjetje zaposluje 42 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Rok Uršič je Instrumentation Technologies ustanovil pred desetimi leti, danes podjetje zaposluje 42 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Srebrna gazela je šla v roke predstavnikov podjetja Monting SK, ki izdeluje in montira stroje za proizvodnjo kamene in steklene volne, podjetje Mimovrste, v katerem razvijajo spletne rešitve in opravljajo storitve e-trgovine, pa si je prislužilo bronasto gazelo.

Sodelovanje s Cernom
Podjetje Instrumentation Technologies je leta 1998 po koncu študija v ZDA ustanovil Rok Uršič, ukvarja pa se z merjenjem lege elektronskih gruč v pospeševalni cevi sinhrotrona. Po desetih letih ima podjetje 42 zaposlenih, njegove stranke so znanstveni in raziskovalni laboratoriji od Kitajske, ZDA in Avstralije do Cerna.

Več kot 9.300 zaposlenih v gazelah
Naj kot zanimivost povemo, da je 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji med letoma 2002 in 2007 ustvarilo 9.344 delovnih mest, povprečna plača zaposlenega pa je znašala 1.152 evrov. Med tema dvema letoma so slovenske gazele tudi povečale vrednost prodaje, in sicer za 5,6-krat, na 3,65 milijarde evrov. Povprečna vrednost kapitala na lestvico letos uvrščenega podjetja dosega 1,6 milijona evrov, lani pa je bila povprečna vrednost 1,3 milijona.

Nagrade so podeljevali v Cankarjevem domu. Rok Uršič jo je prejel od gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, predstavnik podjetja Monting SK Silvester Knez iz rok veleposlanice Republike Francije Chantal de Ghaisne de Bourmont, bronasto gazelo pa je Jugoslavu Petkoviću, direktorju podjetja Mimovrste, izročil predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik, Branko Pavlin.

C. R.