Vedno bolj enostrankarska vlada, ki krši zakone in ustavo, vladajoča stranka, ki v imenu obrambe demokracije načenja njene temelje in straši z državljansko vojno, in premier, ki poziva k državotvornosti, medtem ko izigrava pravno državo in jo s svojimi tviti spravlja ob dober glas, protestnike pa pošilja v Venezuelo, policija pa preiskuje medije in celo stranko Levica. Halo? Se bližamo 30-letnici svobodne demokratične države ali letu 1988 ali celo 1941?
Kako je to mogoče v še včeraj kot normalni, sredinski, socialno-neoliberalni Sloveniji? Je kriva pandemija, Twitter, ali pač janšizem, die ewige janschismus? Ali pa bo treba po odgovor tudi v čas po prejšnji vstaji in po padcu druge Janševe vlade?

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ker … Kaj je sledilo? Sledilo je marsikaj, kar bi zaslužilo proteste: TEŠ6, krivična dokapitalizacija bank, kriminalna razprodaja državnega premoženja po diktatu 'Evrope', škandali javnega naročanja, posebej v zdravstvu, itd. itd. Vse v času liberalno srednje levih vlad. Da, tudi brez janšizma na oblasti so javni interes, skupno dobro, delavske pravice idr. vedno bolj izginjali v korist privatnih, profitnih interesov, država pa v močvirju politične trgovine in klientelizma. Protestov ni bilo, razen Janševih vztrajnikov.

A sedaj so. Epidemije bo konec. Vrača se normala, druženje, svoboda … Samo še volitve manjkajo? Nisem prepričan. Če se bomo zgolj vrnili v staro 'normalnost', če mi, dobri ljudje, ne bomo pozorni in dejavni, če ne bomo storili, zahtevali nič ali premalo, se bo pač ponovilo večno vračanje enakega.

Kajti ostale bodo vse normalne slabosti liberalne pravne države, ki omogočajo tako janšizem kot slabo opozicijo, med drugim v delu pravosodja. Le-to je leta 2005 na visoko zaporno kazen obsodilo direktorja stanovanjskega sklada Edvarda Ovna. Tudi sam sem ga na tej podlagi tu ožigosal, nato pa je bil po 13 letih pravnomočno oproščen vsega. Dolžan sem mu opravičilo.

Lahko noč in srečno.