Igor Vidmar. Foto: BoBo
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je sicer zadržalo prepoved zbiranja, a vsakdanje pravice in demokracijo nam še naprej kroji on. Dovolil je stotnijo protestnikov, a zakaj ne 200 ali pa 1000, kolikor jih gre na ljubljanski Trg republike ob upoštevanju varnostne razdalje? Ja zakaj, za narodov covidblagor seveda! Tako kot policijska ura. Bomo izvedeli, koliko okužb je preprečila? Ali zaprtje šol ali maske na prostem gor, maske na prostem dol itd.?

Drugi val se je zgodil po poletnih vladnih ukrepih s "pogodovanjem" Hrvaški, rasel je še po uvedbi policijske ure. In vrhunec samovolje: odpoved delu cepiva. Odločitev z mogočimi usodnimi posledicami. A odgovornosti ne sprejmeta ne premier ne g. Kacin, ki se je, kot beremo, raje v desetih minutah na televiziji petkrat zlagal. Če prištejemo še vse drugo iz vladnega programa orbanizacije medijev, pravosodja, policije (vse pod okriljem epidemije), je vprašanje, ali bi bilo pod kako drugo vlado slabše, povsem retorično. Edinega demokratičnega odgovora, tj. volitev, pa še zlepa ne bo.

Zato ne pozabimo: kolikor trenutni oblasti uspeva brez volitev spreminjati, prirejati državni sistem svojim vrednotam, ji to uspeva v veliki meri zaradi formalnih slabosti sistema, ki pa niso od včeraj.

A to je tačas slaba tolažba. In Evropska unija tudi. Po dr. Mastnaku je ta epidemija "razkrila, v kakšni politični katastrofi živimo". "To velja tako za širni, zlasti zahodni svet kot za Slovenijo. Pokazali so se grozljiva nesposobnost vladajočih elit, njihova brezbrižnost do podložnega prebivalstva in nihilističen odnos do človeškega življenja ter njihova nedotakljivost. Vse to sloni na politični razlastitvi ljudstva in obenem proizvaja razmere, v katerih ljudje vse bolj izgubljajo nadzor nad lastnim življenjem."

Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.