Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

To je dejal generalni sekretar OZN-a, ne Luka Mesec. "Gledamo somrak politike in njeno degradacijo na kramarstvo," je zapisal necenzuriran portal.

Je še kaj dodati? Marsikaj. Slovaška je v "tragičnih" covidnih razmerah prosila EU za več cepiva, pa ima sorazmerno manj smrti kot mi. Dr. Beovićeva je le omenila, da je cepljenje počasno. Seveda - za presežne mrtve je itak kriva - Metelkova! Tako posmehljiva do svojih državljanov ni bila prejšnja grozna, "totalitarna" oblast vsaj zadnjih deset let.

In po pričakovano neuspešni nezaupnici, še več poskusov spreminjanja družbe in prilaščanja države, brez volitev in v pandemiji - še bolj nelegitimno. Za obnavljanje večne zgodbe o nedokončani tranziciji in za zanikanje pritiska na medije in pravno državo premier vabi v goste EU, kot je pred leti klical evropsko trojko.

To se zdi napačna poteza, pa niti ni: konkretnih posledic evropske kritike odnosa do medijev ne bo, prihaja predsedovanje Evropi. Sploh pa te in take Evrope ne moti jedro smeri našega razvoja, približevanje neoliberalni Evropi Evropske ljudske stranke. Le-ta je že v finančni krizi trdo zahtevala "strukturne reforme" - od Grčije in od nas. Zdaj jih spet zahteva, če naj dobimo covid-evre, in dobila jih bo: privatizacija, privatizacija, nižji davki bogatejšim, več prekarnosti itd.

Za to že odkrito navija zmerno skrajna NSi, to podpira tudi glasilo kapitala Delo (o njem, mimogrede, ni grdih tvitov). To je eden glavnih vzrokov "razklanosti" politike; predsednik države pa bi jo zdravil z leporečjem in sprenevedavimi spravnimi sestanki.

In kaj pravi neodvisna stroka? Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman je zapisal: "Strukturne reforme so zadnje pribežališče podležev." Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.