Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

In so maske hitro padle: napadi na stroko in komunistične medije, bliskovito kadrovanje, grožnje protestnikom, nepotrebne omejitve, izkoriščanje krize za prevrednotenje demokratičnih vrednot. Čudno, da g. Šarec ni izjavil: "Volk dlako menja …"

V tej hiši razkrita škandalozna nabava zaščitne opreme je prinesla še eno vračanje enakega. A tega ni izkoristila le sedanja vlada: tudi prejšnji dve nista odpravili znanega vzroka za sistemsko korupcijo – odsotnost enotnega sistema za javna naročila.

Isto velja za vse pomembnejšo samopreskrbo s hrano. Izločitev naravovarstvenih nevladnih organizacij iz odločanja o spornih gradnjah pa je nova, a po starem receptu doktrine šoka - razmaha neoliberalnega kapitalizma v času katastrof. Adijo, Mura in še kaj.

Nič več ne bo tako … In še huje: spet je in bo tako pred sedmimi leti, a ne le takrat. Nova normala bo zelo drugačna za odpuščene delavce, prekarce, samozaposlene v kulturi, male podjetnike, prevoznike, upokojence … Poročajo že o lakoti, in to v bogati Ljubljani!

Socialna kriza bo morda hujša od virusne, a vladajoče politične in ekonomske sile, ne lokalne ne evropske, ne zanimajo načrti za korenite reforme. Neoliberalni kapitalizem je nedotakljiv, načrtovanje je komunizem! Virusa bo morda konec, pandemij okolje uničujoče rasti, izkoriščanja in neenakosti pa ne.

Tudi predčasnih volitev najbrž ne bo. Bili pa so kar množični protesti: spodbudno, a le, če bo to začetek/zametek organizirane nove alternative, programsko boljše, kot je bila pred sedmimi leti Levica. Le tedaj geslo "Nič več ne bo, kot je bilo" ne bo le napoved nadaljnjega drsenja v orbanovsko avtoritarnost. Lahko noč in srečno.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.