Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ali bolje: je kaj narobe s protesti proti kleptokraciji na oblasti in proti totalni zapori trga simboličnega imena, zapori, ki sporoča: republika je naša, ne vaša?

Še huje: policija je nazadnje odstranila s trga državljanke in državljane, ki so brali ustavo, in to na večmetrski fizični distanci! Kaj je to, če ne preprečevanje ustavne pravice svobode zborovanja in izražanja? In legitimiranje zaradi suma bodoče udeležbe na protestu: ali ni to šikaniranje? Geslo »smrt janšizmu« tudi za tožilstvo ni spodbujanje sovraštva, policija pa ga še kar preganja, lažnivi in zavajajoči gospod Počivalšek pa je še kar minister.

Za vrhunec je premier v Kočevskem rogu protestom pripisal cilj bratomornosti, brez vsake realne osnove! Zelo skrb vzbujajoče, spet je aktualna knjiga gospe Hribar iz leta 1996, Svet kot zarota.

Bodo protesti vztrajali? Tudi če bodo celo do volitev, ostaja vprašanje, ali je na vidiku dobra alternativa? Bivši up, gospod Šarec, se zdi precej bivši. SD ima krasno novo šefico, ali bo po dvajsetih letih v Bruslju lahko obvladala šaleško ložo TEŠ6, pa dinastijo Han in druge lobije? In končno, je dovolj, da Levica uspešno zastopa trgovke in trgovce, najrevnejše, ponižane in razžaljene?

Kajti po najmanj štirih vladah, ki so kolaborirale z roparsko evrodokapitalizacijo in razprodajo bank, nacionalnega premoženja in privatizacijo javnih storitev, niso pa gradile ne stanovanj, ne domov za starejše, ne skoraj ničesar, po vsem tem smo ponižani in razžaljeni vsi, država in družba.

Brez tega kolektivnega spoznanja in odziva nanj se bo še naprej ponavljalo, za protestnike trpko, za kleptokrate vseh barv spodbudno. Večno vračanje enakih. Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.