Matija Stepišnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matija Stepišnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednika republike smo v prvem mandatu pogosto kritizirali, da ob pomembnih temah nima mnenja. Glas ljudstva je, kot kaže, vzel resno in po parlamentarnih volitvah pohitel z ugotovitvijo, da bi bilo najboljše, če bi vlado sestavil relativni zmagovalec volitev, torej Janez Janša. Preostale možnosti so se po Pahorjevem mnenju v zgodovini že pokazale kot slaba alternativa.

Ta intervencija predsednika ne pelje na ustavni rob pristojnosti, gre za politično oceno in prognozo, ki je legitimna. Četudi noben akt predsednika ne zavezuje, da mandat podeli relativnemu zmagovalcu, je po demokratični tradiciji prav, da se najprej preveri možnost, da ta sestavi vlado. Je pa v proporcionalnih volilnih sistemih zmaga na volitvah le ena izmed etap, razen če ni absolutna. Ciljno črto tisti, ki je zbral največ glasov, prečka šele, ko sestavi tudi parlamentarno vzdržno večino. Vprašajte Zorana Jankovića, kako to deluje.

Bolj problematična je bila prejšnji teden neznosna lahkotnost, s katero je predsednik priobčil, da smo, citiram, "priča naraščajočemu pojavu močnih političnih voditeljev, tudi v državah z dolgo demokratično tradicijo. Za mnoge ljudi je privlačno imeti voditelja, ki nadomesti pomanjkljivosti demokracije." In sklep: Pahor v tem ne vidi nevarnosti drsenja v avtoritarnost.

To subtilno odpiranje vrat v novi krasni svet avtoritarnejših politikov in politik, ki jih gledamo tudi v EU-ju, je strašljivo povedno. Seveda ob tem ne moremo biti povsem šokirani, saj je Pahor podpisan pod eno najbolj evidentnih razgradenj za demokracijo vitalnih institucij, in sicer KPK. Ta je po njegovih kadrovanjih danes karikatura resnega organa in ne več pomemben element imunskega sistema družbe.

V resnici nas je Pahor dobrohotno opozoril, da v primeru, če se bo trend demontaže demokracije nadaljeval, če bo kdor koli Slovenijo potiskal v smeri neliberalnega modela države, nanj ne gre računati kot na nekoga, ki se bo temu odločno zoperstavil. Kot se je nekoč v vlogi predsednika Janez Drnovšek. To moramo kot družba vzeti zelo resno na znanje, sploh ker nam to sporoča človek, ki je bil izvoljen ravno po najbolj demokratični poti, na neposrednih volitvah.