Foto: Vid Rotar za Pohorje Village resort
Foto: Vid Rotar za Pohorje Village resort

A kmalu sem razočaran ugotovil, da niso namenjeni v mojo predavalnico, ampak v nasprotno, kjer je bilo napovedano predavanje o konoplji.

Konoplja je odlična in zelo uporabna rastlina, od izdelave vrvi, prek prehranskih dodatkov do uporabe v medicini, kar se je očitno skozi leta prepovedi čisto preveč zanemarjalo, pa na koncu ali na začetku do tiste problematične uporabe v rekreativne namene s samopredpisovanjem.

Kaj ima gibanje skupnega s konopljo?
Gibanje ima zanimiv protibolečinski in povzdigovalni učinek, ki so ga začeli raziskovati že v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Od takrat tudi izraz “runners' high” ali če ga poslovenimo tekaška vznesenost, ki jo občutimo med dovolj intenzivnim in dovolj trajajočim telesnim naprezanjem in po njem. Pri tem gre za splet številnih dogajanj v našem telesu in možganih, ki se odvijajo med tem, ko se postopoma ogrejemo na višjo delovno temperaturo, kar nas dodatno prebudi, spremeni stanje zavesti, zviša prag in izboljša zmožnost prenašanja bolečine, poveča krvni pretok skozi bolj dejavne predele telesa ter nam na te in še druge načine omogoča, da smo gibalno učinkovitejši. Ko smo dejansko zmožni več in se tako tudi počutimo.

Med naporom po telesu krožijo endorfini – tako imenovani hormoni sreče, ki so podobni morfiju. Njim so pripisovali predvsem protibolečinske učinke, a so naknadno ugotovili, da ti nimajo ključavnice, da bi prek krvnega obtoka prišli tudi do možganov. Naknadno pa so odkrili endokabinoide, ki so podobni snovem, ki jih najdemo v konoplji. Ti pa imajo prosto pot tudi do možganov. In kot danes razumemo zadevo, imajo pomembno mesto tudi pri tem, da se tudi zaradi njih med gibanjem in po njem počutimo bolje in lažje prenašamo bolečino.

Konoplja, ki se uporablja za rekreativno dvigovanja počutja, je pravzaprav prevozno sredstvo. A če se pretirano zanašamo na tuj pogon, začnemo izgubljati zmožnost lastne “hoje”, kaj šele “teka”. Priznajmo, da je zanašanje na tujo pomoč zelo smiselno, ko jo res potrebujemo, ne pa vnaprej in to kar tako, ker se nam preprosto ne ljubi ven v naravo. Da se tam res dobro razgibamo vse od stopal, prek srca in vse do možganov. Da začutimo tisti prijetni občutek sproščenosti, povezanosti, veselja in vznesenosti na popolnoma naraven način, in to od znotraj, od nas samih.

Da, gibanje in konoplja imata veliko skupnega, a pri rekreaciji je gibanje nesporni zmagovalec.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.