Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Najbolj brane

Kazenska ovadba zoper Klemna Hvalo, umetniškega vodjo v Filharmoniji

Potem ko je direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne predlagala razrešitev enega izmed svojih dveh pomočnikov, in sicer umetniškega vodje orkestra Slovenskega filharmonije Klemna Hvale, je bila včeraj zoper njega vložena še kazenska ovadba.

3

Mesti Reka in Ljubljana podpisali sporazum o kulturnem sodelovanju

V Ljubljani se je danes predstavilo mesto Reka, ki bo prihodnje leto nosilo naziv Evropske prestolnice kulture (EPK). Župana obeh mest, Zoran Janković in Vojko Obersnel, pa sta v mestni hiši podpisala sporazum o kulturnem sodelovanju.

Šerbedžija: Hollywood me ni niti malo navdušil

Rade Šerbedžija je v več kot 50-letni karieri doživel vse. Osvojil je Jugoslavijo, se proslavil v Hollywoodu. Še vedno igra, snema, muzicira. O politiki se mu ne ljubi več prepirati, raje z dobro voljo in nastopi popravlja svet.

21

Velika nagrada Brumen za oblikovalsko ekipo projekta BIO 26

Veliko nagrado Brumen je na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen mednarodna žirija podelila oblikovalski in naročniški ekipi projekta Bienale oblikovanja BIO 26. V petih kategorijah so podelili še 31 nagrad. Dveh nagrad pa niso podelili.

1

Skupinska razstava treh umetnic, ki defetišizirajo artefakt

Čeprav se pristopi in tematike umetnic Neže Knez, Dalee Kovačec in Lene Lekše razlikujejo, se skozi njihovo skupinsko razstavo Sočasje, dolgočasje in izvenčasje kaže skupna točka - hibridnost oz. uporaba raznorodnih medijev, materialov in praks.

Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj, umetnik skrajne neupogljivosti

Dobitnik Ježkove nagrade, ki jo bo RTV Slovenija letos podelila 31., je Marko Brecelj, sodobni ustvarjalec, za katerega predlagatelji pravijo, da ga je težko ujeti v eno samo definicijo.

42

Rem Koolhaas

Ljudje lahko naselijo kar koli. In lahko so nesrečni kjer koli že in ekstatični kjer koli že. Vse bolj se mi zdi, da nima arhitektura nič z vsem skupaj. Seveda je to obenem osvobajajoče in skrb vzbujajoče.

MoMA, ponos New Yorka, ima prenovljeno podobo

V New Yorku so po 4 mesece trajajočih delih, ki so stala 450 milijonov dolarjev (403 milijone evrov), odprli prenovljen in razširjen muzej moderne umetnosti MoMA. Odprtje je bilo napovedano za ponedeljek, po presenečenju pa so vrata odprli v nedeljo.

1

Jaka Babnik s Pigmalionom o razmerju predmet-podoba-prostor

V Galeriji Jakopič bodo drevi odprli razstavo del Jake Babnika, ki jo je naslovil Pigmalion. Mit o mladem kiparju Pigmalionu in Galeteji služi kot osnova za razmislek o razmerju med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom.

Jesús Carrasco: Zemlja, po kateri stopamo

Leta 1972 v Badajozu rojeni španski pisatelj Jesús Carrasco je bil sprva zaposlen v oglaševalskem podjetju in se je dokaj pozno odločil za pisateljevanje.

Borut Smrekar je novi pomočnik direktorice in umetniški vodja zbora v SF-ju

S 1. februarjem je kot umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije (SF) in pomočnik direktorice za zbor mandat nastopil Borut Smrekar.

1

100 let od rojstva Doris Lessing, preizpraševalke razdrobljene civilizacije

Pred 100 leti se je rodila "epska avtorica, ki s skepticizmom, ognjevitostjo in vizionarsko močjo preizprašuje razdrobljeno civilizacijo," kot je o Doris Lessing ob podelitvi Nobelove nagrade za literaturo leta 2007 zapisala Švedska akademija.

Zubin Mehta: "Ne morem niti opisati, česa vse sem se naučil s temi glasbeniki"

Maestro Zubin Mehta se je po petih desetletjih poslovil od vodenja Izraelskega filharmoničnega orkestra. V nedeljo je sestavu dirigiral zadnjič, čustveni nastop, ki so mu sledile dolge stoječe ovacije, pa označil kot "slovo od svoje družine".

3

Partitura, ki je Ljubljani vtisnila Beethovnov pečat

Ob 100-letnici Univerze v Ljubljani je Akademija za glasbo, ki slavi 80 let, izdala prepis partiture Beethovnove Šeste simfonije s skladateljevimi lastnoročnimi popravki, ki ga hrani Narodna in univerzitetna knjižnica.

Nacionalizem nekoč in danes

Kaj je ideal naroda ter kaj nacionalna identiteta, enotnost in avtonomnost?

6

Kakšna bi bila Ljubljana, če bi izpeljali Plečnikove načrte?

Nova razstava v Plečnikovi hiši razkriva, kakšno bi bilo mesto Ljubljana, če bi Plečnik uresničil načrte za štiri velike ljubljanske projekte: novi magistrat, Mesarski most, parlament na grajskem hribu in Katedralo svobode v parku Tivoli.

53

Minister ponuja direktorici SF-ja Marjetici Mahne možnost odhoda v pokoj

Z ministrstva za kulturo so sporočili, da je minister Zoran Poznič direktorici Slovenske filharmonije (SF) Marjetici Mahne ponudil možnost odhoda v pokoj, saj že več let izpolnjuje pogoje za upokojitev.

6

Preboj

Marca 1945 se glavnina nemške vojske z Balkana umika proti severu in pri tem naleti na skupino partizanov, ki se pred divizijo v dolinah zateče na Menino planino, ter jih obkoli.

71

Dežela La La "odplesala" domov s sedmimi zlatimi globusi

Za ustvarjalci romantičnega muzikala Dežela La La je zmagovalna podelitev zlatih globusov: domov so odnesli kar sedem kipcev - zmagali so torej v vseh sedmih kategorijah, v katerih so bili nominirani.

21

Oktobra se Nova Gorica za nekaj dni prelevi v mesto džeza

Na Goriškem že od leta 2015 prirejajo festival Oktober jazz, ki letos prinaša šest koncertov mednarodnih skupin. Prvi koncert bo nocoj v novogoriškem Kulturnem domu, na oder bo stopil Boštjan Simon Quintet.