Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Najbolj brane

Ljubljana Festival v svoji 67. izdaji: odprtje v znamenju opere Aida in lipicancev

Festival Ljubljana bo tudi v svoji 67. izdaji ponudil baletne in operne predstave, muzikale, komorne in simfonične koncerte ter številne druge dogodke. Med večjimi je vodja Darko Brlek izpostavil Poletno noč, ki je letos posvečena pevki Marjani Deržaj.

3

V Zagrebu o knjigi Petra Krečiča, največjega poznavalca Plečnikovega dela

V Hrvaškem muzeju arhitekture (HAZU) v Zagrebu bodo danes predstavili dvojezično knjigo v slovenščini in hrvaščini o slovitem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku Ljubljana - tudi mediteransko mesto? Plečnikov poskus avtorja Petra Krečiča.

1

Zanimivejši ali bolj zanimiv?

Stopnjevanje nas spremlja na vsakem koraku, ko je avtobus hitrejši od nas, ko pri peki uporabimo večji lonček, kot bi morali, ko so listi časopisa preveliki za na mizo, ko so čevlji pretesni, plašč pa premajhen. Je pravilno vedrejši ali bolj veder?

29

Visoko špansko priznanje za režiserskega veterana Petra Brooka

Britanski gledališki režiser Peter Brook je prejemnik španske nagrade princese Asturije za umetnost. Brook je eden največjih inovatorjev odrske umetnosti, ki je odprl nova obzorja sodobni dramaturgiji in pripomogel k izmenjavi znanj med kulturami.

Štirje v izboru za kritiško sito, finalisti po izboru kritiškega foruma

Za nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov so nominirani Alenka Jovanovski, Kaja Teržan, Andrej Tomažin in Jernej Županič.

"Pri Notre-Dame so prvič tako eksplicitno povezali politično in nebeško moč"

"Notre-Dame je bila kot črna luknja, ki vase srka vso željo po novem," pravi ddr. Nataša Golob. Pozabljamo, da je katedrala tudi spomenik tehnološkega napredka tistega časa in da je bil Pariz tedaj zibelka univerzitetne misli, s tem pa sodobne Evrope.

88

Umrla je Manja Đorđević, članica skupine Disciplin A Kitschme

V 51. letu starosti je umrla srbska pevka Marinka Đorđević Manja. Svoj pečat je pustila na zadnjih treh albumih beograjske skupine Disciplin A Kitschme, sodelovala pa tudi z drugimi zasedbami, med drugimi s Kazna za uši in Neočekivana sila.

3

Prostor v prostoru: 220 del iz zgodovine scenografije na Slovenskem

Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 je plod sodelovanja Slovenskega gledališkega inštituta in Narodne galerije ter skozi več kot 220 del prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na slovenskih tleh.

1

Moje pesmi, moje sanje: Laibach igra The Sound of Music v SNG-ju Maribor

V SNG-ju Maribor bo drevi koncert zasedbe Laibach, izvedli bodo pesmi z zadnjega albuma The Sound of Music, ki je novembra lani izšel pri britanski založbi Mute.

4

Stan in Olio

Čeprav je danes že močno zbledel spomin na njun subtilni fizični humor, ki so ga zaznamovale ponesrečene geste, vsakodnevne nerodnosti in značilne igre s prsti, pa veličastnega prispevka para Stan Laurel-Oliver Hardy nikakor ne bi smeli prezreti.

4

V Pragi simpozij o slovenskem razsvetljenskem teologu Gašperju Rojku

V Pragi poteka mednarodni simpozij ob 200-letnici smrti razsvetljenskega teologa, filozofa in cerkvenega zgodovinarja Gašperja Rojka, prvega Slovenca, ki je bil rektor praške univerze.

1

Lep pozdrav iz/s Hrvaške/Hrvaškega?

Na ekrane se je vrnila serija Igra prestolov. Je ekipa prizore ponovno posnela v/na Hrvaški ali Hrvaškem? Kateri predlogi in katere oblike so pravilne? Pravilo je zelo enostavno.

25

Po požaru poškodovana Notre-Dame ogrožena še zaradi napovedanih padavin

Zaradi bojazni pred škodo, ki jo pariški Notre-Dame lahko povzročijo napovedane padavine, si arhitekti pospešeno prizadevajo prekriti poškodovano ostrešje gotske katedrale.

6

Izbranih deset finalistov za kresnika, zmagovalec bo znan 23. junija

Žirija za kresnika je izmed skoraj 200 romani pred svetovnim dnevom knjige izbrala 10 finalistov: dela Boruta Goloba, Tadeja Goloba, Mirta Komela, Jele Krečič, Katje Perat, Sama Ruglja, Mojce Širok, Vladimirja P. Štefaneca, Janija Virka in Bronje Žakelj.

8

Zamujate upravičeno ali opravičeno?

Peter me sumljivo gleda. Kdo torej kaj sumi? Jaz, on ali oba? Je njegov pogled opravičen ali upravičen? Je dokument prenešen ali prenesen na računalnik? Gremo v bližnji ali bližji kraj k daljnemu ali dalnemu sorodniku?

44

Violeta Tomić predlaga petodstotni davek na knjigo: Dajmo ji mesto, ki si ga zasluži

Predsednica odbora DZ-ja za kulturo Violeta Tomić (Levica) je ob svetovnem dnevu knjige napovedala sklic seje o problematiki financiranja in davka na knjigo.

41

Tilda Swinton

Sem velika prijateljica kaosa. Je vse, kar imamo. Sam koncept življenja pod kontrolo ... življenje je tveganje, življenje je naključje, življenje je sprejemanje priložnosti.

1

Big arhitektura: nagradili arhitekturne projekte in vizionarje te stroke

Vila Issa Megaron na Visu, stanovanjska soseska Brdo F6 v Ljubljani, Archeopark Pavlov na Češkem in prenova turške četrti Mouttalos na Cipru so na 12. festivalu Big arhitektura prejeli grand prix arhitekturne nagrade BIG SEE 2019 v štirih kategorijah.

2

Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2018

Leto, ki se izteka, je poskrbelo za presenetljivo širok nabor odličnih filmov v najrazličnejših žanrih, od kostumskih dram do okultnih grozljivk. Na kupu je zbranih dvajset najboljših.

47

70 let Jakova Brdarja, "kiparja, ki v sebi nosi svojo izkušnjo sveta"

Danes 70 let praznuje eden najvidnejših sodobnih slovenskih kiparjev. Jakov Brdar se ves čas svojega ustvarjanja posveča ekspresivni figuri, tako človeški kot živalski, pri teh pa ga pritegne anatomija, geometrija konstitucije in ritem skeleta.

3