Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Najbolj brane

Ljubljana s prenovljeno Cukrarno kot metropola sodobne umetnosti

Prenova Cukrarne, ki naj bi začela delovati leta 2021, je zaradi posebne arhitekturne zasnove eden zahtevnejših gradbenih projektov v Sloveniji.

71

Najdba razgrinja kulturno raznolikost Aksumitskega kraljestva

Arheologi so odkrili ostanke mesta iz obdobja vplivne, vendar slabo poznane antične civilizacije v vzhodni Afriki. Najdba blizu meje z Eritrejo osvetljuje izvor krščanstva v Etiopiji.

1

Orkester Slovenske filharmonije bo umetniško vodil Mate Bekavac

"S svojim znanjem, sposobnostmi, ugledom in svežimi idejami bo Mate Bekavac prispeval k nadaljnjemu programskemu in umetniškemu vzponu Orkestra Slovenske filharmonije ter k ugledu in razvojnemu preboju filharmonije," je zapisala Marjetica Mahne.

3

Subverzivna otroška poezija Svetlane Makarovič, ki vzgaja upornike

"Svetlana Makarovič bi morala biti članica SAZU-ja, morala bi biti osrednja osebnost predstavitve Slovenije na bolonjskem in frankfurtskem knjižnem sejmu in nominirati bi jo morali za Nobelovo nagrado."

56

Jamska slikarija v Indoneziji je najstarejši znani primerek pripovedne umetnosti

Slikarija, ki so jo arheologi odkrili na steni jame v Indoneziji, je po oceni stroke stara 44 tisoč let. Gre za prizor lova na bizona, ki ga zasledujejo pol človeške, pol živalske figure s kopji.

Edvard Kocbek

Morda nihče med nami ne razume igre do kraja, vendar je drznost brezpogojna in vsevedna.

Projekt Javorca in razstava Južna ozvezdja ovenčana z nagrado ICOM

Na popoldanski slovesnosti v Muzeju novejše zgodovine Slovenije je minister za kulturo Zoran Poznič podelil nagrado ICOM Slovenija za mednarodno delovanje in mreženje slovenskih muzejev in galerij.

1

Zgodovinski arhiv Ljubljana odgovarja na izjave župana

V torek smo poročali, da mora Zgodovinski arhiv Ljubljana (ZAL) do junija 2020 zapustiti prostore v mestni hiši in sosednji stavbi, ki so v lasti Mestne občine Ljubljana. Pri ZAL-u so se odzvali na tri s tem povezane trditve župana Zorana Jankovića.

3

Za EPK 2025 bo vlada namenila deset milijonov evrov

Vlada je na današnji seji sprejela predlog o nacionalnem vložku za izvedbo Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025 v Sloveniji.

5

Kdo bo dobil prvo Cankarjevo nagrado?

V letu 2020 bodo prvič podelili Cankarjevo nagrado. Zanjo se lahko potegujejo leta 2019 izdana izvirna književna dela v literarnih zvrsteh, v katerih je ustvarjal Cankar. Vsak avtor bo lahko nagrajen le enkrat.

1

Italijanski vrtnar rešil uganko ukradenega Klimta - ves čas je bil skrit v muzeju

V severnoitalijanskem mestu Piacenza so našli Portret ženske, delo avstrijskega slikarja Gustava Klimta, ki je bilo pred 22 leti ukradeno iz tamkajšnje Galerije Ricci Oddi.

3

Gillian Anderson je zaprla svoje zadnje poglavje Dosjejev X

Leto, ki se je pravkar začelo, sicer prinaša še eno sezono serije Dosjeji X , vendar je z njo prišla tudi potrditev, da je to tudi zares zadnji podvig igralke Gillian Anderson kot FBI-jeve posebne ...

7

Jože Možina v knjigi o tem, zakaj je med 2. svetovno vojno prišlo do bratomorne vojne

Zgodovinar in novinar Jože Možina v pred kratkim izdani znanstveni monografiji Slovenski razkol piše o razlogih in povzročiteljih razkola slovenskega naroda in posledičnega bratomora med drugo svetovno vojno.

64

So se našli rudniki kralja Salomona?

Biblija kralja Salomona prikazuje kot modrega in miroljubnega vladarja, ki je hebrejski imperij popeljal v zlato dobo. A domišljijo so vedno najbolj burili njegovi rudniki zlata in diamantov ...

5

Znanih šest finalistov, ki se bodo potegovali za nagrado man booker

Med finaliste za nagrado man booker so se s svojimi deli letos uvrstili Paul Auster, Emily Fridlund, Mohsin Hamid, Fiona Mozley, George Saunders in Ali Smith.

Združenje zgodovinskih mest si želi več pozornosti za kulturno dediščino

Združenje zgodovinskih mest Slovenije je ob robu festivala Art Stays na Ptuju predstavilo pobudo za ohranitev kulturne dediščine kot javne dobrine, ki jo nameravajo nasloviti na državo.

SiTI Teater v slavje za deseti rojstni dan z Big Bandom RTV Slovenija

Deset let je, odkar je na temeljih nekdanjega Teatra Komedija zrasel SiTi Teater BTC, kar bodo nocoj proslavili z večernim slavnostnim koncertom 1xnih 10, na katerem bodo ob Big Bandu RTV Slovenija ...

"Potrebujemo urad za kulturo manjšin"

Za kulturo manjšin potrebujemo sistemsko rešitev, ker so manjšinska društva odvisna od posameznikov in od njihovega občutka za manjšinsko problematiko. SKC Danilo Kiš skoraj deset let neguje spomin na pisatelja, ki pooseblja multikulturalizem.

27

Milan Kundera je po skoraj 40 letih spet češki državljan

Pisatelj Milan Kundera živi v Franciji od leta 1975 in ima od emigracije dalje le omejene stike s Češko. Komunistični režim mu je pred skoraj 40 leti odvzel češko državljanstvo, prejšnji teden pa so mu državljanstvo vrnili.

2

Nacionalni svet za kulturo: ukrepi naj bodo realni in uresničljivi

Člani Nacionalnega sveta za kulturo predlagajo, naj bodo ukrepi, ki jih bosta vsebovala predloga Nacionalnega programa za kulturo (NPK) za obdobje 2020 do 2027 in spremljajočega akcijskega načrta, zastavljeni realno in uresničljivo.

10
Prijavite se na e-novice