Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Najbolj brane

Prešernova proslava Na oder stopila tudi Svetlana Makarovič: "Obžalovanje dejanja ne izbriše"

7.2.2023 21:29

Po koncu uradnega dela državne proslave pred kulturnim praznikom je na oder samoiniciativno stopila pesnica Svetlana Makarovič v spremstvu aktivista in režiserja Jaše Jenulla ter pesnika Borisa A. Novaka.

Kulturni praznik Recital Prešernove poezije: "Napočil je čas, da spremenimo odnos do kulture in umetnosti"

8.2.2023 15:23

Poleg Prešernove poezije, ki je na Prešernovem trgu v Ljubljani na kulturni dan tradicionalno odmevala v interpretaciji igralcev, je bilo slišati tudi pozive k skrbi za druge ter izboljšanju razmer v slovenski kulturi.

Dediščina Kaj nam pove emonski grob brez trupla in kaj pridatki v drugih najdenih grobovih

8.2.2023 11:19

Pridatki, ki so jih v času Emone položili s pokojnimi v grob, nam lahko povedo marsikaj. Takšne predmete so lani našli v grobovih, ki so jih med izkopavanji odkrili v Argentinskem parku, na ogled pa jih postavljajo v zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana.

Kulturni praznik Prešernov smenj v Kranju: "Prav vključevanje je tisto, kar je nekoč poudarjal Prešeren"

8.2.2023 13:35

V Kranju je ob tokratnem slovenskem kulturnem prazniku posebej slovesno, saj tradicionalni smenj praznuje dvajset let od prve izvedbe. Mesto se je znova vrnilo v čase, ko je v njem živel in delal France Prešeren. Pričakujejo več tisoč obiskovalcev.

Prešernove nagrade Zakaj smo za kulturni praznik izbrali 8. 2. in kako so šle nagrade za umetnost in znanost svojo pot

8.2.2023 6:30

Zakaj so za kulturni praznik izbrali dan Prešernove smrti, in ne rojstva, ki bi se zdel morda primernejši za slavljenje kulture in njenih dosežkov, ni povsem jasno. Je pa verjetno v ozadju nekaj tako praktičnega, kot je razpored koledarskih dni.

Podelitev nagrad Prešernova proslava: "Umetnost je prečuden kraj. Kar je raztrgano, se v njej zarobi."

7.2.2023 9:56

Na predvečer kulturnega praznika so na proslavi v Cankarjevem domu tradicionalno podelili najvišja priznanja v umetnosti. Umetnost je prehodni ritual, v neko drugo stanje percepcije, je v govoru med drugim dejal Jožef Muhovič.

Mediabus - Kultura Mednarodna obzorja: Putinova apokalipsa v Ukrajini ob 20.05 na TV SLO 1

9.2.2023 5:30

Eno leto po začetku vojne v Ukrajini Valentin Areh predstavlja pregled dogodkov in trpljenje ljudi, ki so ga povzročile grozote med rusko invazijo. Več kot 140.000 Ukrajincev je bilo ubitih ali ranjenih, bolečina pa se je zarezala v srca posameznikov.

Prešernov dan Kulturni praznik, dan, ko je treba govoriti tudi o razmerah za delo na področju kulture

8.2.2023 9:59

Kot veleva tradicija, so na današnji Prešernov dan po vsej državi številne večje in manjše prireditve. Kulturne ustanove so umetnosti željnim obiskovalcem brezplačno odprle vrata in ponudile pester program.

Dediščina Unesco po potresu v Turčiji in Siriji: "Še posebej nas skrbi" stari del mesta Alep

7.2.2023 19:35

Potres v Turčiji je povzročil škodo tudi na dveh krajih v Turčiji in Siriji, ki sta na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Škoda je nastala v starem delu mesta Alep na severu Sirije in na trdnjavi turškega mesta Diyarbakir na jugovzhodu države.

Razstave GBJ: Nova postavitev grafik Bogdana Borčića, tokrat v dialogu z Gustavom Gnamušem

8.2.2023 13:12

V najnovejši postavitvi stalne razstave, ki jo v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki posvečajo delu Bogdana Borčića, tega slikarja in grafika postavljajo v dialog s poetiko Gustava Gnamuša.

Drugo Fascinantna najdba na Gosposvetski cesti: poznorimska nekropola z več kot 350 skeletnimi pokopi

6.7.2018 8:09

Čeprav je bilo območje današnje Gosposvetske ceste v Ljubljani že povsem zunaj obzidja rimske Emone, pa je za del takratnega prebivalstva tam ležalo prav posebno mesto.

Videz antičnih strešnikov Pompeji opremljeni z neopaznimi sončnimi celicami, ki jih načrtujejo tudi v Splitu

7.2.2023 13:49

Na območju antičnih ruševin v Pompejih so nedavno namestili nevidne sončne kolektorje, s čimer so zagotovili trajnostno usmerjenost tega arheološkega najdišča in znižali stroške delovanja. Načrtujejo jih tudi v Italiji ter na Hrvaškem in Portugalskem. 

Arheologija Ob gradnji železnice naleteli na edinstveno stekleno personifikacijo Rima iz 4. stoletja

6.2.2023 14:59

Med izkopavanji za linijo C podzemne železnice v Rimu so se arheologi dokopali do izjemne najdbe iz antike. Naleteli so namreč na kos stekla okrogle oblike z upodobitvijo personifikacije večnega mesta v zlatu.

Prešernove nagrade PEN: "Svetlani Makarovič nagrada pripada, in prav je, da jo prejme na državni proslavi"

5.2.2023 10:58

Slovenski center PEN je obsodil "napade, sovražni govor in medijska obračunavanja dela slovenske javnosti, ki so se zgrnili nad pesnico, ki ji je Upravni odbor Prešernovega sklada leta 2000 namenil nagrado za življenjsko delo, Svetlano Makarovič".

Razstava Slike Marcela Valentinija, ki je poskušal poslovni model z "legalnimi" ponaredki prenesti k nam

7.2.2023 15:14

Marko Premrl z umetniškim imenom Marcel Valentini, se je med študijem slikarstva v Italiji ukvarjal z ustvarjanjem ponaredkov s certifikatom v okviru skupine Musee Imaginaire. Z razstavo Originalni ponaredki se predstavlja v Galeriji Vžigalica.

Oder Teden slovenske drame z ducatom predstav, ki kažejo tudi na generacijski premik

19.1.2023 9:08

V Prešernovem gledališču Kranj so predstavili program 53. Tedna slovenske drame, ki s svojim delovanjem spodbuja uprizarjanje in ustvarjanje slovenske dramatike. Selektor Rok Bozovičar je izbral 7 predstav za tekmovalni in 5 za spremljevalni program.

Drugo Emona: Pomembna logistična baza za rimske odprave na Balkanski polotok

10.7.2017 11:04

Danes sicer dovolj dobro poznamo potek trase ceste, ki je v času mogočnega Rimskega cesarstva povezovala Oglej z Emono, to pa potem naprej s Siscijo in Singidunom, a konkretnejših ostankov poti se ...

Film in TV Prva nagrada Nike Bohinc v roke Anžeta Okorna, Oskarja Bana Brejca in Marine Gumzi

7.2.2023 17:19

Društvo slovenskih filmskih publicistov in publicistk Fipresci in revija Ekran bosta na kulturni praznik ob 19. uri v Slovenski kinoteki prvič podelila strokovno nagrado za najboljše prispevke na področju filmske kritike in publicistike.

Mediabus - Kultura Slovenski Film tedna Inventura ob 20.05 na TV SLO 1

8.2.2023 5:30

Film pripoveduje zgodbo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Boris ugotovi, da ga sovraži več ljudi, kot bi si mislil.

Pred kulturnim praznikom Ministrica Vrečko: Po več kot desetletju zanemarjanja kulture je trenutno stanje alarmantno

6.2.2023 17:33

Ministrica za kulturo je pred kulturnim praznikom opozorila, da je dan namenjen poklonu vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem. Hkrati pa je to dan, ki spomni, da je treba govoriti o razmerah in delovnih pogojih na področju kulture.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov