Attrillova pravi, da so jo ljudje venomer znova spodbujali, naj grafit prekrije s steklom, vendar se ji je zdelo pomembno le, da je za zabavo ljudi. Nemogoče je fotografirati podobo, ki je za debelim steklom, je dodala. Foto: EPA
Attrillova pravi, da so jo ljudje venomer znova spodbujali, naj grafit prekrije s steklom, vendar se ji je zdelo pomembno le, da je za zabavo ljudi. Nemogoče je fotografirati podobo, ki je za debelim steklom, je dodala. Foto: EPA
Banksy
Eno Banksyjevih upodobitev jim je uspelo rešiti, še preden jo je v celoti prekrila črna barva. Foto: EPA

Gre za grafit s karikaturo kraljeve družine ob strani stavbe v predelu Londona, imenovanem Stoke Newingtonu, preslikavo katere je naročili mestni svet v Hackneyju. Lastnica stavbe je delavce v solzah nagovarjala, naj nehajo preslikavati grafit, a preden jih je uspela prepričati, je bila poslikava že delno prekrita. Predstavniki hackneyjskega sveta so povedali, da se je preslikava zgodila zaradi pomote, poroča BBC.

Lastnica ozemlja Sofie Attrill je pred leti dovolila izdelavo upodobitve, ki so jo nato fotografirali in uporabili za platnico Blurovega singla Crazy Beat leta 2003. Od takrat je grafit pravi magnet za turiste in je postal prava znamenitost Stoke Newingtona. 50-letna Attrill se je pretresena spominjala, kako so delavci z barvo prekrivali Banksyjev grafit, pri tem pa se smejali. "Izbruhnila sem v jok. Potem se je zbrala množica ljudi in skupaj smo delavce prepričali, da prenehajo, še preden so podobo povsem uničili."

Hackneyjske mestne oblasti so sicer potrebovale dovoljenje za preslikavo stavbe, saj gre za zasebno posest, a kot trdijo, so pošto Attrillovi poslali na naslov, kjer je živela pred 25 leti, zato nikoli niso prejeli odgovora.

Z hackneyjskega mestnega sveta so sporočili, da se sami ne odločajo o tem, ali je grafit umetnost ali ne. Dodali so še, da zaradi zapisov v zemljiškem registru žal njihov namen, da očistijo stavbo, ni dosegel lastnice. "Takoj, ko smo se tega zavedli, so bila dela ustavljena. "Sedaj se z lastnico dogovarjamo o možnostih, da bi rešili nastalo situacijo."

Iskanje rešitve
Attrillova pravi, da so jo ljudje venomer znova spodbujali, naj grafit prekrije s steklom, vendar se ji je zdelo pomembno le, da je tam za zabavo ljudi. "Nemogoče je fotografirati podobo, ki je za debelim steklom," je še dodala.