Foto: Simfonični orkester Cantabile
Foto: Simfonični orkester Cantabile

Kulturno društvo Cantabile nadaljuje tradicijo božičnih koncertov v Cankarjevem domu. "Tokratni program, poln strastne glasbe, združuje slovensko in argentinsko kulturo, saj nas bo popeljal na glasbeno potovanje iz Alp v Ande," sporočajo iz Cankarjevega doma. "Sprehodili se bomo skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga do slovenskih božičnih skladb," napovedujejo za jutrišnji božični koncert. Koncert z naslovom Argentinsko-slovenski božič v Ljubljani bo z dirigentom Marjanom Grdadolnikom na odru združil več kot 200 glasbenikov.

Nastopili bodo slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, pevka Estera Stojko, violinistka Gaja Žnidaršič, vokalni ansambel Virilis, godalni orkester Veris ter združeni zbor, sestavljen iz pevcev različnih pevskih zborov. Na program so uvrstili paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga do slovenskih božičnih skladb. "Skladatelji iz Argentine (Ginastera, Piazzolla in Ramirez) so ustvarili glasbene mojstrovine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba."

Foto: Spletna stran Cantabile/Blaž Korenč
Foto: Spletna stran Cantabile/Blaž Korenč

Glasbeno potovanje iz Alp v Ande
Zazvenele bodo skladbe, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji. Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu.

Dirigent Marjan Grdadolnik je pred koncertom povedal, da "bodo lahko obiskovalci na tokratnem koncertu prisluhnili glasbenim mojstrovinam iz Argentine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. Ponovno bomo pokazali, kako glasba povezuje in združuje različne narode."

Simfonični orkester Cantabile leta 2019. Foto: Simfonični orkester Cantabile
Simfonični orkester Cantabile leta 2019. Foto: Simfonični orkester Cantabile

Simfonični orkester Cantabile se je prvič predstavil občinstvu spomladi leta 2011. Nastal je na pobudo profesorja Marjana Grdadolnika in ustanovnih članov. Po več kot dvanajstih sezonah je postal prepoznaven doma in v tujini ter smelo snuje nove programe, v svoji zgodovini pa je izvedel že več kot 120 koncertov doma in na tujem. Enajstkrat je koncertiral v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, gostoval je v Franciji (večkrat se je udeležil mednarodnega festivala Des Anches D’Azur v La Croix-Valmerju v Franciji), Italiji, Avstriji in Švici ter omogočil več kot 70 solističnih nastopov mladim nadarjenim glasbenikom.