Pri obnovi so spoštljivi do prvotne arhitekture stavbe, saj je sedanja zgradba v dobrem stanju. Foto: Reuters
Pri obnovi so spoštljivi do prvotne arhitekture stavbe, saj je sedanja zgradba v dobrem stanju. Foto: Reuters

Ta futuristična stavba v obliki piramide je bila simbol blaginje Slonokoščene obale v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in eden prvih stolpov, zgrajenih v osrednjem poslovnem okrožju Plateau v Abidžanu. Zadnja leta je bila zanemarjena. Projekt Piramida 2023, jutri je že rojen ji želi vdihniti novo življenje, poroča Reuters.

S to pobudo umetniški vodja Slonokoščene obale Lemon Otto prenavlja zunanja pročelja starejših zgradb, kot je Piramida, ki je bila sicer zgrajena leta 1973 pod umetniškim vodstvom italijanskega arhitekta Rinalda Olivierija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ta projekt nam omogoča, da si vnovič ogledamo Abidžan, ki ni vedno široko poznan, da poudarimo ustvarjalnost Slonokoščene obale in pokažemo, da je Slonokoščena obala ... dežela navdiha in podjetništva v kulturnih in ustvarjalnih industrijah," je dejala Françoise Remarck, ministrica za kulturo Slonokoščene obale, ki si prizadeva, da bi Abidžan postal umetniško in kulturno središče zahodne Afrike.

Znanje o urbani zgodovini
Pri obnovi so spoštljivi do prvotne arhitekture stavbe, saj je sedanja zgradba v dobrem stanju, je po pisanju Reutersa dodal minister za gradnjo in urbanizem Bruno Nabagne Kone.

Številne stavbe v poslovnem okrožju so mednarodno znane in bi prebivalce Slonokoščene obale lahko naučile veliko o njihovi urbani zgodovini, menijo arhitekti. "Slonokoščeni prebivalci bi se morali naučiti opazovati arhitekturno dediščino, ki jih obdaja," je dejal arhitekt Issa Diabate.