Britanski muzej. Foto: EPA
Britanski muzej. Foto: EPA

Sloanov kip tako ostaja, opisujejo pa ga kot nekoga, "ki je verjel v neomejen dostop javnosti do državne muzejske zbirke in ki je svojo zbirko zapustil britanskemu narodu." Ravno njegova zbirka je postala temelj za Britanski muzej.

Gibanje Temnopolta življenja štejejo pa je doseglo, da so ob kipu v muzeju razstavili predmete, ki pričajo o tem, da je njegova zbirka nastala v kontekstu Britanskega imperija in sužnjelastniške ekonomije, piše BBC.

Sorodna novica Britanske graščine in njihova temna zgodovina kolonializma

Zabavna in kulturna industrija sta se pod drobnogledom javnosti znašli po protestih, zbranih pod naslovom Temnopolta življenja štejejo (Black Lives Matter). Povezave s spornimi zgodovinskimi osebnostmi so med drugim pripeljale do preimenovanja glasbenega prizorišča, prej poimenovanega po lastniku sužnjev iz 17. stoletja Edwardu Colstonu, v Bristol Beacon. Prav tako so protestniki uničili Colstonov kip v mestu.

Britanski minister za kulturo Oliver Dowden je pred kratkim v pismu kulturnim ustanovam zapisal, naj njihovih dejanj ne vodita aktivizem ali politika in da lahko, če sporne eksponate odstranijo, izgubijo podporo davkoplačevalcev.

V Britanskem muzeju so za BBC pojasnili, da bodo namesto tega omenjene eksponate "ustrezno kontekstualizirali ali jih reinterpretirali na način, da jih bo javnost spoznala v vsej njihovi celovitosti".

Sorodna novica Odstranitev kipa temnopolte protestnice, ki je zgolj dan prej nadomestil kip trgovca s sužnji

Dowden je po pisanju BBC-ja opozorilno pismo poslal galerijam Tate, Imperialnim vojnim muzejem, Nacionalni galeriji portretov, Muzeju Victoria & Albert, Britanski knjižnici in drugim. V njem je zapisal, da naj jih, ker so financirani z javnimi sredstvi, pri odločitvah ne vodita aktivizem ali politika.

"Znatna podpora davkoplačevalcev je priznanje vaše pomembne kulturne vloge za celotno državo," je zapisal. Pomembno je tudi, da ravnajo nepristransko, v skladu s svojim statusom javno financirane ustanove, še posebej v času, ko bo v Veliki Britaniji upravičeno nadzorovana poraba vseh državnih sredstev.

Pri National Trustu so poudarili, da je kar 93 odstotkov lokacij, nad katerimi bedijo, med njimi je tudi dom Winstona Churchilla v Chartwellu, povezanih s suženjstvom in kolonializmom.

Britanski premier Boris Johnson je izrazil razočaranje nad vse večjo težnjo po odstranitvi kipov zgodovinskih osebnosti.