Fotografija kovancev, ki jo je objavilo italijansko ministrstvo za kulturo. Foto: AP
Fotografija kovancev, ki jo je objavilo italijansko ministrstvo za kulturo. Foto: AP

Potapljači so se nato na morsko dno ob severovzhodni obali Sardinije, nedaleč od mesta Arzachena, odpravili skupaj z drugimi z oddelka za podvodno arheologijo ministrstva za kulturo. Ekipa je v morski travi našla več deset tisoč kovancev, a za zdaj še niso ugotovili njihovega natančnega števila, saj jih še razvrščajo.

V izjavi ministrstva za kulturo piše, da jih je najmanj 30.000 in morda celo 50.000, glede na njihovo skupno težo. "Ohranjenost kovancev je odlična, kar je redko," so sporočili z ministrstva. Nekaj poškodovanih kovancev ima kljub temu še zmeraj čitljive napise, so še dodali po pisanju Associated Pressa (AP).

Foto: AP
Foto: AP

"Zaklad, najden v vodah ob Arzacheni, je eno najpomembnejših odkritij kovancev v zadnjih letih," je dejal Luigi La Rocca, uradnik sardinskega oddelka za arheologijo. Po njegovih besedah je najdba "nadaljnji dokaz o bogastvu in pomembnosti arheološke dediščine, ki jo dno naših morij, ki so ga prečkali ljudje in blago iz najstarejših obdobij, še zmeraj hrani in ohranja."

Po pisanju AP-ja so pri iskanju in izvleku kovancev sodelovali tudi potapljači gasilci in potapljači mejne policije. Kovance so večinoma našli na širokem peščenem območju med podvodno morsko travo in plažo. Glede na lokacijo in obliko morskega dna bi bili lahko v bližini ostanki ladijskih razbitin, so še sporočili z italijanskega ministrstva za kulturo.