Argentinski preiskovalci predpostavljajo, da so predmete, ki poveličujejo nemški nacionalsocialistični režim, na južnoameriška tla prinesli nacisti sami. Foto: Reuters
Argentinski preiskovalci predpostavljajo, da so predmete, ki poveličujejo nemški nacionalsocialistični režim, na južnoameriška tla prinesli nacisti sami. Foto: Reuters
Sorodna novica Množica nacističnih predmetov odkrita v Argentini

Med relikvijami so doprsni kipi Adolfa Hitlerja in nacistična plošča ouija, s pomočjo katere so poskušali "vzpostaviti stik z mrtvimi". Do teh predmetov so argentinske oblasti prišle leta 2017, ko je argentinska zvezna policija v eni izmed hiš v glavnem mestu Buenos Airesu pri nezakonitem preprodajalcu umetnin in arheoloških najdb odkrila 75 predmetov, shranjenih za skrivno, dvojno steno.

Tudi igre, namenjene indoktrinaciji otrok v nacizem
Poleg doprsnega kipa in plošče ouija so odkrili še vse od kovinskega nemškega orla do esesovske žepne ure, pa tudi otroško ustno harmoniko in igre, namenjene indoktrinaciji otrok v nacizem. Med predmeti, ki so bili shranjeni v veliki škatli, okrašeni z nacističnimi simboli, je bil tudi psevdomedicinski instrument za merjenje dimenzij človeških glav, namenjen evgeničnemu raziskovanju. Med njimi je bila še fotografija Hitlerja, ki jo je posnel njegov uradni fotograf Heinrich Hoffmann, je takrat poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Nekaj predmetov, ki so jih predstavili javnosti. Foto: Reuters
Nekaj predmetov, ki so jih predstavili javnosti. Foto: Reuters

Sodelovanje z nemškimi strokovnjaki
Po dokazani pristnosti predmetov s pomočjo strokovnjakov iz Nemčije so se argentinske oblasti odločile, da jih bodo prepustile v skrbništvo muzeja, ki so ga odprli leta 2001 in je edini muzej holokavsta v Latinski Ameriki. Muzej trenutno prenavljajo in ga bodo znova odprli decembra, ko bo na ogled nacistična zbirka.

Vodja muzeja Marcelo Mindlin je za Deutsche Welle dejal, da so predmeti spodbujali "sovraštvo, smrt in uničenje. /…/ Veliko presenečenje teh predmetov je bilo, da ne bi mogli pripadati nikomur drugemu kot nekomu v nacistični hierarhiji." Kot je še povedal Mindlin, bodo te predmete dodali v svojo zbirko "v službi posredovanja demokratičnih vrednot, izobraževanja in boja za spomin, tako da se tragedije, kot je holokavst, ne bodo ponovile".

Na tisoče nacistov v Argentini
"Tu je bilo na tisoče nacistov," je povedala 94-letna Eva Fon de Rosenthal – preživela je holokavst na Madžarskem –, ki se je udeležila muzejske predstavitve predmetov. Med najbolj razvpitimi nacisti, ki so pobegnili v Argentino, je bil denimo tudi "arhitekt holokavsta" Adolf Eichmann, ki je skrbel za logistiko t. i. dokončne rešitve, se pravi za množično deportiranje Judov v koncentracijska taborišča. V tej latinskoameriški državi je živel pod psevdonimom, dokler ga leta 1960 niso zajeli izraelski agenti v bližini tamkajšnje prestolnice. Dve leti pozneje je bil usmrčen z obešanjem.

Argentinska ministrica za varnost Patricia Bullrich, ki se je prav tako udeležila dogodka, pa je nakazala, da bo muzej nemara nekega dne enega izmed svojih prostorov posvetil težavnemu razmerju Argentine z nacizmom.