Zahtevo po ministrovem odstopu
Zahtevo po ministrovem odstopu "zaradi nedejavnosti v sektorju, ki ga upravlja, nestrokovnega ministrovanja in gest, ki spomnijo na zgodnje obdobje nacizma", so na ministrstvu označili za "ad hominem napad na ministra". Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za kulturo omenjeno izjavo in zapis Aktiva delavk in delavcev v kulturi, da Ljudska skupščina zahteva ministrov odstop, ker minister "Vasko Simoniti s svojo ekipo zavestno in na način, ki spominja na zgodnji nacizem, uničuje sodobno in v mednarodne vode vpeto živo umetnost in kulturo, ki nastajata na Slovenskem", razumejo kot "ad hominem napad na ministra, državno sekretarko in druge sodelavce". Ti se "na ministrstvu z vso predanostjo trudijo, da bi slovenska kultura to težavno obdobje pandemije, ki je prizadela ves svet, preživela s čim manj pretresi".

Kulturniki ministrstvo prelepili s klicaji in znova zahtevali Simonitijev odstop

Objavljen odziv aktiva ni le žaljiv, ampak tudi v nasprotju z dejstvi, ocenjujejo. Ob tem poudarjajo, da so s protikoronsko zakonodajo pomagali samozaposlenim v kulturi, ki so jim med drugim izplačali temeljni mesečni dohodek in vse prispevke. Spomnili so, da so kulturnim izvajalcem, denimo nevladnim organizacijam, financirali projekte in programe, v okviru katerih so kriti tudi stroški dela, ter še, da so vsi delodajalci, ki delujejo na področju kulture, imeli pravico uveljavljati povračilo 80 odstotkov plač za svoje zaposlene.

"Slovenija je slovenski kulturi pomagala obsežneje kot večina držav EU-ja"
Tudi zaradi njihovega prizadevanja, tako ministrstvo, je država slovenski kulturi pomagala obsežneje kot večina držav EU-ja. Pomagala je tako javnim zavodom kot samozaposlenim v kulturi; trenutno že več kot 2400 samozaposlenim v kulturi plačuje prispevke. Zaradi tega je ministrstvo izrazilo začudenje, o kakšnem "nasilju nad vrhunskimi umetnicami in umetniki" govori aktiv.

Na 6. akciji za kulturo se je zbralo okoli 150 protestnikov in znova zahtevalo odstop ministra Vaska Simonitija. Foto: Aleksander Čobec
Na 6. akciji za kulturo se je zbralo okoli 150 protestnikov in znova zahtevalo odstop ministra Vaska Simonitija. Foto: Aleksander Čobec

Dodali so še, da so protestniki večkrat v nasprotju z zakonom z neprijavljenimi protesti zaprli Maistrovo ulico in brez posledične kazni vandalizirali stavbo ministrstva za kulturo.

"Žaljivke kolektiva so sovražni govor"
Žaljivke kolektiva in vzporednice s totalitarnim nacionalnim socializmom in Hitlerjevim nacionalnim socializmom razumejo kot sovražni govor, zanikajo pa tudi trditev, da minister z ekipo "uničuje sodobno in v mednarodne vode vpeto živo umetnost in kulturo". Kot primer navajajo podelitev avstrijske državne nagrade Dragu Jančarju, kjer so poskrbeli za informacije za slovensko javnost in medije.