"Teža tožbe je v individualnem finančnem in pravnem pritisku na posameznike, ki so že tako ali drugače v negotovem ekonomskem položaju, hkrati pa gre predvsem za iracionalno porabo javnega denarja," menijo rogovci. Foto: BoBo
Rog
Občina je za zemljišče nekdanje tovarne Rog in za projekte, potrebne za izdajo gradbenega dovoljena, doslej vložila 12 milijonov evrov. Skladno s to vrednostjo so določene tudi vrednosti posameznih tožb - posamezna tožba znaša 200.000 evrov, pojasnjujejo na MOL-u. Foto: BoBo

Občina je svojo lastninsko pravico dolžna uveljavljati z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi, so za STA napisali na MOL-u. Ob tem dodajajo, da je občina v svojih izhodiščih začasnim uporabnikom Roga ponudila zelo konkreten prostor za dosego dogovora in njihovo umestitev v Center Rog ob upoštevanju njihovega načina delovanja in avtonomije; takšnega predloga ti doslej niso podali.

Od začasnih uporabnikov pričakuje, da omogočijo takojšne izvajanje ekološke sanacije in začetek celovite obnove območja nekdanje tovarne. Z vidika MOL-a bi bila to konstruktivna poteza začasnih uporabnikov, ki bi omogočila tudi njihovo dolgoročno umestitev v delovanje Centra Rog.

Rogovci: narava tožb je predvsem ustrahovalna
Rogovci pa so za STA zapisali, da je narava teh tožb predvsem ustrahovalna, saj gre za izsiljevanje z absurdno visoko oceno vrednosti tožbe. "Teža tožbe je v individualnem finančnem in pravnem pritisku na posameznike, ki so že tako ali drugače v negotovem ekonomskem položaju, hkrati pa gre predvsem za iracionalno porabo javnega denarja," so zapisali.

S tožbo je MOL po njihovem prepričanju pokazal popolno neiskrenost pri reševanju problematike mladih in drugih socialno šibkejših prebivalcev mesta, ki v avtonomiji tovarne Rog najdejo zatišje pred potrošniško kuliso mestnega jedra, nerazumevanje političnosti avtonomne skupnosti Rog in nepripravljenost na enakopraven dialog.

"Spremembe na območju tovarne Rog so možne le ob upoštevanju obstoječe realnosti, zares konstruktiven dialog pa bo mogoč po končani sanaciji ekološko problematične galvane in elektrifikaciji celotnega področja Tovarne Rog," so zapisali. Tako od mestnih oblasti zahtevajo, naj pri dialogu pokaže odnos, ki upošteva vizijo same skupnosti in poskrbi za pogoje njenega delovanja.

MOL: termin ustrahovanje je povsem neumesten
Termin ustrahovanje pa je po prepričanju MOL-a povsem neumesten, saj v sodnem sporu vsaka stran nosi svojo odgovornost in posledice. "MOL se tega zaveda, začasni uporabniki Roga pa do tega spoznanja prihajajo očitno šele sedaj," so še zapisali.

Na MOL-u pojasnjujejo, da je občina za zemljišče nekdanje tovarne Rog in za projekte, potrebne za izdajo gradbenega dovoljena, doslej vložila 12 milijonov evrov. Skladno s to vrednostjo so določene tudi vrednosti posameznih tožb - posamezna tožba znaša 200.000 evrov.

Sicer pa rogovci po incidentih ob nameravanem rušenju stavb znotraj kompleksa nadaljujejo aktivnosti. Poleg tega, kot so zapisali, še naprej vzdržujejo in izboljšujejo infrastrukturo, vključujejo nove kolektive in vzpostavljajo odprte skupne prostore za prosto uporabo javnosti, načrtujejo pa tudi redna srečanja s sosedi.

Zadnji sestanek med MOL-om in rogovci 22. avgusta se je sicer osredotočal predvsem na dogovor o načinu nadaljevanja dialoga, znova pa naj bi se sestali v drugi polovici septembra.


O aktualnih vsebinah v Rogu lahko prisluhnete v spodnjem prispevku.

Kulturomat: Cirkus v Rogu
Kulturomat: Cirkus v Rogu