Viktor Misiano nagrado Igorja Zabela prejme za izjemne kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru. Foto: YouTube
Viktor Misiano nagrado Igorja Zabela prejme za izjemne kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru. Foto: YouTube

sklad ERSTE, je vredna 40.000 evrov.

Viktor Misiano nagrado prejme za izjemne kuratorske dosežke, pisanje in uredniško delo na področju sodobne umetnosti v Rusiji in širšem mednarodnem prostoru. Po mnenju žirije — ki so jo letos sestavljali direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac (predsednica), direktor platforme tranzit.cz iz Češke Vit Havranek in slovaški umetnik Roman Ondak — je eden najpomembnejših strokovnjakov v polju umetnosti in kulturnikov v vzhodni Evropi v zadnjih tridesetih letih.

Glavni fokus: postsovjetski prostor
Državni muzej likovnih umetnosti A. S. Puškina v Moskvi, kjer je deloval kot kurator sodobne umetnosti, je bilo izhodišče na njegovi profesionalni poti, nadaljeval jo je kot direktor Centra za sodobno umetnost v Moskvi. Že leta 1996 je bil član kuratorske ekipe za razstavo Manifesta 1 v Rotterdamu, obdobju med letoma 2010 do 2014 je bil predsednik nadzornega sveta ustanove Manifesta.

Misiano se kot kurator večinoma posveča posovjetskemu prostoru, pomembno je tudi njegovo uredniško delo. Leta 1993 je osnoval revijo Moscow Art Magazine, katere glavni urednik je še danes. Leta 2003 je skupaj z Igorjem Zabelom ustanovil revijo MJ - Manifesta Journal: Journal of Contemporary Curatorship (Amsterdam—Ljubljana). Leta 2004 pa je skupaj z Zabelom in Zdenko Badovinac v Moderni galeriji v Ljubljani pripravil razstavo 7 grehov: Ljubljana—Moskva.

Še tri štipendije …
Podelili so tudi delovni štipendiji, vredni po 12.000 evrov. Eno je žirija namenila Anci Veroni Mihulet, ki jo je označila kot eno najobetavnejših mladih vzhodnoevropskih kustosinj. V zadnjem času se posveča predvsem primerjavi različnih pozicij juga — Evrope in Azije. Drugo je namenila Off-Bienalu Budimpešta za vitalnost, energijo in profesionalnost, s katero so strokovnjaki na področju sodobne umetnosti uspeli formulirati odgovore nacionalni kulturni politiki, nenaklonjeni mednarodnim izmenjavam in kritičnosti sodobne kulture. Viviana Checchia pa je dobitnica delovne štipendije po izboru glavnega nagrajenca, ki je prav tako vredna 12.000 evrov. Dobila jo je za prispevek k razumevanju in mednarodnem zanimanju za vzhodnoevropske umetnosti.

Skrb za zdravo jedro kulture in teorije
Nagrada Igorja Zabela se podeljuje za izjemne dosežke s področja vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Namenjena je mednarodno delujočim kustosom, umetnostnim zgodovinarjem in teoretikom, piscem in kritikom, ki prihajajo iz regije, živijo ali delajo v njej oziroma se njihovo delo nanaša na to okolje. Ime nosi po slovenskem kuratorju, pisatelju in kulturnemu teoretiku Igorju Zabelu (1958—2005). V spomin nanj je nastalo Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki v skladu z njegovim duhom krepi razvoj teorije o sodobnih kuratorskih praksah ter se posveča povezovanju in izmenjavanju znanja. Letošnja podelitev bo 9. decembra v ljubljanski Moderni galeriji.