Na ministrstvu za kulturo so z odhajajočim Vaskom Simonitijem začeli postopke za izpraznitev stavbe. Napovedujejo revizijo.

Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo je 19. oktobra 2020 nevladnikom na Metelkovi 6 poslalo dopis s pozivom, naj stavbo, v kateri delujejo od leta 1997, zapustijo. Foto: BoBo

Spomnimo, ministrstvo za kulturo je leta 2020 nevladne organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021. Kot razlog za to so na ministrstvu navedli dotrajanost stavbe in prepotrebno prenovo. Poziv ministrstva je sprožil več odzivov, mnogi so se postavili v obrambo nevladnikom. Med neodvisnimi producenti in organizacijami s področja kulture, sociale in civilnih gibanj, ki domujejo v stavbi na Metelkovi, so Mirovni inštitut, Zavod Maska, Škuc, Plesni teater Ljubljana, NSK, Kino Otok, Mesto žensk, Pravnoinformacijski center – PiC in drugi.

Sorodna novica Ministrstvo za kulturo "deložira" nevladne organizacije, ki pa Metelkove 6 "ne nameravajo zapustiti"

Organizacije so izselitvi ugovarjale, ministrstvo je nato proti vsaki individualno sprožilo postopke za izpraznitev, vse organizacije pa so to začele izpodbijati v ločenih postopkih na sodišču, pravi direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori.

"Precedenčni primer za druge nevladne organizacije na Metelkovi 6"
Primer Centra za slovensko književnost je opisal kot velik uspeh in olajšanje za vse organizacije, saj so bile leto in pol v negotovosti. Sodba po njegovem mnenju pomeni, da je poskus izselitve prekinjen, in jo razume kot precedenčni primer za druge nevladne organizacije na Metelkovi 6, ki so še v sodnih postopkih.

Tudi odvetnik Dino Bauk, ki zastopa nevladnike, ocenjuje, da je zadeva bolj ali manj zaključena. Kot pravi, ima namreč večina organizacij v pogodbi o najemu prostorov določbo, po kateri so lahko najemniki stavbe do objave javnega razpisa za oddajo prostorov, ki pa nikoli ni bil objavljen.

Prvostopenjska sodišča so sicer po njegovih besedah presodila, da so pogodbe za določen čas in da jih lahko lastnik kadar koli odpove, šele višje sodišče je prisluhnilo njihovemu argumentu. "Pri večini teh organizacij je notri ta člen, ampak tudi pri tistih, kjer ni, razlog, da bo stavba oddana Prirodoslovnemu muzeju, odpade, ker prostorov ne morejo oddati brez razpisa," pravi Bauk.

Na kulturnem ministrstvu napovedujejo, da bo zoper sodbo višjega sodišča državno odvetništvo vložilo predlog za dopustitev revizije.