Gradbena dela na ljubljanski Operi naj bi bila predvidoma končana prihodnjo pomlad. Foto: RTV SLO/Polona Balantič
Gradbena dela na ljubljanski Operi naj bi bila predvidoma končana prihodnjo pomlad. Foto: RTV SLO/Polona Balantič

Začele so se priprave na sanacijo razpok na stavbi Društva slovenskih pisateljev, dela pa naj bi po besedah sekretarja društva Saša Jovanovića potekala do sredine septembra. Prve poškodbe so se pojavile ob izkopu globoke gradbene jame za prizidek Opere, poroča časopis Dnevnik, na kar je društvo opozorilo investitorja del na sosednji parceli, ministrstvo za kulturo pa je izbralo izvajalca.

Ministrstvo je začelo projekt sanacije pisateljske stavbe pripravljati spomladi letos, pretekli teden pa so podpisali pogodbo o izvedbi del. Sanacijska dela vključujejo zlasti utrditev temeljev in povezavo razpokanih zidov stavbe z jekleno vejo.

Najverjetneje brez selitve zunaj stavbe
Med sanacijo bodo Pisateljsko društvo, Slovenski center Pen in Društvo slovenskih književnih prevajalcev, ki imajo prostore v omenjeni stavbi, delovali v okviru možnosti. Trenutno je v polnih pripravah festival Vilenica, ki se bo začel septembra. Kot je še povedal Jovanović, bodo v stavbi delali, kolikor se bo pač dalo, če bo potrebno, pa se bodo za krajši čas še preselili. Po vsej verjetnosti pa bi morali delovati normalno, kajti vseh prostorov ne bodo obnavljali hkrati, ampak se bodo selili po hiši.

Ministrstvo za kulturo je pogodbo za prvo fazo prenove operno-baletne hiše podpisalo marca lani, prenovo, ki naj bi bila končana prihodnjo pomlad, pa izvajata SCT in Vegrad.