Konference so se udeležili predstavniki 83 držav. Foto: EPA
Konference so se udeležili predstavniki 83 držav. Foto: EPA
false
"Kultura je najprej identiteta nekega naroda, je osebna izkaznica države," je v svojem nagovoru poudaril italijanski premier Renzi. Foto: EPA

Ministrsko konferenco z naslovom Kultura kot instrument za dialog med narodi je ob robu Expa v Milanu za ministre držav, ki sodelujejo na svetovni razstavi, organiziral italijanski minister za kulturo in turizem Dario Franceschini. Udeležilo se je je 83 delegacij ministrov z vsega sveta, udeležence pa sta nagovorila tudi italijanski premier Matteo Renzi ter pisatelj in teoretik Umberto Ecco.

"Kultura je najprej identiteta nekega naroda, je osebna izkaznica države. Ne gre le za dediščino preteklosti, njena lepota ne pomeni nič, če je ne prenašamo prihodnjim rodovom. Kultura je tudi gospodarski razvoj, je to, kar bo rešilo našo državo, zato bo Italija v prihodnjih letih problematiko zaposlovanja mladih reševala z zaposlitvami na področju kulture," je dejal Renzi.

V svojem nagovoru je slovenski državni sekretar izpostavil, da napad na kulturno dediščino pomeni enako, kot če bi na silo izbrisali spomin posameznika. To bi pomenilo, da oseba ne obstaja več in da nikoli ni obstajala.

Spregovoril je tudi o mogočih posledicah naravnih nesreč za dediščino in poudaril, da je treba z naravo iskati skupni jezik. "Našo državo so že prizadeli potresi, poplave in drugi okoljski dejavniki kot posledice človekovega ravnanja. Če je zadnje mogoče omejiti z ustreznimi ukrepi, pa smo ob naravnih in drugih nesrečah skoraj nemočni. Upoštevanje dobrih praks, tradicionalnih izkušenj, raziskave in inovacije so vodila k boljšemu varstvu, k zmanjševanju tveganj in posledic," je opomnil.

Na predlog Italije so ministri na konferenci sprejeli deklaracijo, s katero pozivajo Unesco in Združene narode, naj medkulturni dialog ter krepitev medsebojnega spoštovanja med narodi in kulturami ohranijo v središču pozornosti mednarodne skupnosti, so še sporočili z ministrstva za kulturo.

Kot so sporočili prireditelji Expa, je v prvih treh mesecih po odprtju svetovno razstavo obiskalo 10,1 milijona obiskovalcev, kar je v skladu s pričakovanji. Renzi je razstavo, ki je tokrat v znamenju hrane, na polovici šestmesečnega dogodka označil kot uspeh tudi na diplomatski ravni.