Združeno kraljestvo je Evropsko unijo zapustilo 31. januarja 2020. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo je Evropsko unijo zapustilo 31. januarja 2020. Foto: Reuters

Steve Shovlar, ki je nekoč strankam iz EU-ja prodal od 30 do 50 slik na teden, se v glavnem se ukvarja s prodajo slik starih mojstrov v cenovnem razredu med 100 in 1500 funti (120 in 1800 evri). Sicer ne gre za ogromne vsote, a so zadostovale, da je njegovo majhno podjetje vredno milijon funtov.

Sorodna novica Nedorečenost brexita: Katere korake te dni ubirajo v svetu umetnin?

"Tako rekoč nemogoče" poslovanje z EU-jem
A odkar je Združeno kraljestvo na začetku leta 2020 zapustilo EU, je trgovina s tamkajšnjimi podjetji "tako rekoč nemogoča", v EU-ju pa ima sedež kar 99 odstotkov njegovih strank. Po njegovih besedah je bila pred brexitom prodaja evropskim zbiralcem enaka "kot prodaja kupcu v Hullu", torej v pristaniškem mestu v Angliji. Zdaj pa mora Shovlar pripraviti več računov in carinskih deklaracij, medtem ko zamude pri pošiljanju za približno od štiri do šest tednov niso redke.

"Pošiljka v Italijo, ki je pred brexitom stala 14 funtov z DDV-jem, zdaj stane 22 funtov brez DDV-ja. Namesto da bi stranka prejela sliko in jo obesila na steno, prejme obvestilo carine, ki zahteva uvozno dajatev, manipulativno pristojbino in 20-odstotni DDV, preden jo sploh dobi. To pomeni približno dodatnih 230 evrov za 1000 evrov vreden izdelek," je povedal za The Art Newspaper.

Zbiralci in drugi preprodajalci, ki so sicer od njega rutinsko kupovali "na stotine" slik, ga zdaj soočajo z dejstvom, da to zanje "pač ni vredno teh preglavic". Shovlar dodaja, da zaradi dodatnih stroškov in obremenjujoče birokracije ne more več tekmovati s trgovci v EU-ju.

Posledice brexita so za britanska podjetja nasploh precej negativne. Foto: EPA
Posledice brexita so za britanska podjetja nasploh precej negativne. Foto: EPA

Potop malih podjetij, ki trgujejo EU-jem
"Brexit je uničil mala podjetja, ki trgujejo z Evropo. Zakaj bi državljan EU-ja kupoval od podjetja v Združenem kraljestvu, če to pomeni dodatne stroške in zamude? Brexit je naredil trgovanje z našimi najbližjimi strankami izjemno zahtevno in prepričan sem, da sem le eden od več tisočih, ki jim je bilo iztrgano srce nekdaj zelo uspešnega in donosnega malega podjetja," je še dejal Sholvar. Po njegovem mnenju je edina rešitev, da bi se Združeno kraljestvo znova pridružilo carinski uniji ali pa sklenilo boljši trgovinski dogovor z EU-jem. "Trenutno te trgovinske ovire ubijajo naše poslovanje," je sklenil.

Sorodna novica "Velika Britanija bo do leta 2025 za nekaj odstotkov manj bogata, kot če bi ostala v EU-ju"

V pričakovanju dodatnega poslabšanja razmer
Glede na februarja objavljeno poročilo, ki ga je pripravil odbor britanskega parlamenta za javne finance, kot najopaznejše posledice brexita za britanska podjetja navaja prav višje stroške, več birokracije in zamude na meji. A je mogoče pričakovati, da se bodo razmere letos še poslabšale.

Na obseg zunanje trgovine so v času, odkar je Združeno kraljestvo izstopilo z enotnega trga in carinske unije, resda vplivali pandemija covida-19 in širši svetovni pritiski v dobavnih verigah, a svoj del je nedvoumno prispeval tudi brexit. Ta je predvsem občutno povečal birokracijo, s katero se morajo ukvarjati britanska podjetja, poudarja poročilo.