Samozaposleni v kulturi ne prejemajo rednega mesečnega dohodka. Foto: BoBo
Samozaposleni v kulturi ne prejemajo rednega mesečnega dohodka. Foto: BoBo

Mnogi samozaposleni v kulturi ne prejemajo rednega mesečnega dohodka, zato zaradi dveh pogojev v intervencijskem zakonu (pomoč glede na točno določen zaslužek februarja in v polletjih glede na lani) polovica od njih do pomoči ne bo upravičena. Gre za popolno nerazumevanje narave in pomena njihovega dela, poroča novinarka Televizije Slovenija Špela Kožar. Neformalna skupina za pomoč samozaposlenim je danes znova na vlado naslovila predloge, med drugim poziv za pravičnejšo osnovo za izplačilo pomoči.

Sorodna novica Neustreznosti v predlogu megazakona, ki se nanašajo na samozaposlene v kulturi

Kot je za televizijo povedala kuratorka, urednica, piska in organizatorka na področju sodobne umetnosti Urška Jurman iz omenjene neformalne skupine za samopomoč samozaposlenim, bo "skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi še vztrajala pri svojih predlogih in pozivih s ciljem, da bi se zakon, ki je bil sprejet, dopolnil, da bi nekateri naši predlogi prišli vsaj v drugi sveženj ukrepov, namreč zakon, kot je zdaj sprejet, ne vsebuje ustreznih in pravičnih oblik finančne pomoči."

Nemčija – vzornica pri zakonodaji?
Glede na poročanje dopisnice iz Berlina Polone Fijavž ravna Nemčija popolnoma drugače. Že zdaj namreč namenja dodatne milijarde zgolj za kulturni resor, mesto Berlin pa še 500 milijonov za tamkajšnje samozaposlene, ne glede na to, ali so bili v času izbruha epidemije v delovnem procesu ali ne. Nina Rotner, ki med samozaposlene v Nemčiji spada že desetletje, je 72 ur po oddaji spletnega obrazca dobila denarno pomoč.

"Solo samozaposleni dobimo takojšnjo pomoč do 5000 evrov. Teh 5000 evrov lahko obdržimo, se pravi, ni nam jih treba vračati, razen če se potem pri reviziji izkaže, da je bila pomoč prevelika. Namen te pomoči ni, da mi kar dajo denar, ampak da obdržim toliko, kolikor mi je dejansko izpadlo v tem času," je pojasnila Nina Rotner. V Nemčiji tako samozaposlenim niso naloženi kakšni dodatni pogoji – v nasprotju s Slovenijo, kjer velja, da če eden od pogojev ni izpolnjen, bodo samozaposleni vračali denar, in to z obrestmi.

Treba si bo priznati, da je živa kultura zaradi prepovedi javnih dogodkov med prvimi čutila posledice krize in bo prav gotovo med zadnjimi dejavnostmi, ki bodo znova dovoljene, zato bi si morala zaslužiti posebno pozornost.

Jure Novak

Slab odziv ministrstva, če sploh kakšen
Na specifičnost prekarnega položaja samozaposlenih v kulturi opozarjajo v mnogih civilnodružbenih skupinah, saj jih dosedanji zakon ne obravnava ustrezno in celo otežuje ali onemogoča pomoč ljudem z nizkimi dohodki. Glede tega je samozaposleni gledališki režiser, avtor in performer Jure Novak dejal, da si samozaposleni kulturniki pri nas želijo, da se pomaga predvsem tistim samozaposlenim, ki so zaradi zdajšnje krize ostali brez prihodkov.

Več kot polovica samozaposlenih v kulturi ne bo mogla zaprositi za pomoč

"Nato pa si bo treba priznati, da je živa kultura zaradi prepovedi javnih dogodkov med prvimi čutila posledice krize in bo prav gotovo med zadnjimi dejavnostmi, ki bodo znova dovoljene, zato bi si morala zaslužiti posebno pozornost," je dodal.

Poziv k varčevanju JAK-a in SFC-ja
Ministrstvo za kulturo je dejansko k varčevanju pozvalo Javno agencijo za knjigo (JAK) in Slovenski filmski center (SFC). Agenciji sta v času osamitve omogočili dva projekta, Domače branje in Vsi (filmi) doma na platformi Baza slovenskih filmov (BSF). Pred nekaj dnevi pa sta od kulturnega ministrstva prejeli dopis, da do nadaljnjega ne sprejemata dodatnih obveznosti, poroča Špela Kožar za TV Slovenija.

Direktorica Jaka Renata Zamida je za TV Dnevnik povedala, da se bojijo, da bodo ob takih priporočilih ostali brez znatnega dela sredstev, ki so jim bila z odločbo že podeljena. "Brez podpor bodo ostali mnogi producenti. V tem trenutku se najbolj bojimo, kako bomo sprovedli plačila iz naslova knjižničnega nadomestila," je pojasnila.

Javni agenciji morata ustaviti knjižno in filmsko produkcijo

SFC-jeva direktorica Nataša Bučar pa je razložila, da imajo v tem času "tako produkcijske hiše kot tudi filmski ustvarjalci številne težave, ker ne gre za nobena klasična delovna razmerja niti za klasične aktivnsti gospodarskih družb, ki jih naša vlada v zadnjem času naslavlja."

Ministrstvo je včeraj prejelo ukrepe stroke, obeh agencij - knjižna med drugim predlaga, da država po skandinavskem zgledu odkupi naslove redne knjižne produkcije, filmska pa, da država ravna po vzoru razvitih AV-držav. Špela Kožar je še poročala, da se literati že zbirajo v skupnem protestu, "ministrstvo pa na naša vprašanja ni odgovorilo."

"Bojim se, da je to vzorec, ki bo veljal za vsa področja ustvarjalnosti"
Po mnenju Jureta Novaka "objavljeni dokument ne pomeni, da se ustavljata samo ti dve področji, ampak da se vsa preostala področja upravljajo znotraj ministrstva in jim zato ni treba o ustavljanju teh nikogar obveščati. Bojim se, da je to vzorec, ki bo veljal za vsa področja ustvarjalnosti oziroma žive umetnosti."

Dodal je še, da se "ministrstvo zelo slabo odziva – ali pa se sploh ne – na trenutno krizo. Prav gotovo ne deluje kot varuh slovenske kulture. Že ob zadnji finančni krizi smo izgubili tretjino sredstev in jih kljub gospodarski rasti v zadnjih letih nismo dobili nazaj. Novih rezov si kultura ne more privoščiti, ministrstvo bi se moralo že zdaj odločno postaviti na našo stran."