Foto: Reuters
Foto: Reuters

72-letni Almodóvar pa je za spletno stran Deadline Hollywood povedal, da ne more izpolniti obveznosti, ki jih od njega terja ta film, poroča Ameriška tiskovna agencija AP. Priročnik za čistilke je sicer priredba istoimenske zbirke kratkih zgodb ameriške avtorice Lucie Berlin.

"To je bila zame zelo boleča odločitev," je Almodóvar povedal za Deadline Hollywood. "Že tako dolgo sem sanjal o sodelovanju s Cate. Dirty Films je bil ves ta čas tako velikodušen do mene in bil sem zaslepljen od navdušenja, a žal se ne čutim več sposobnega v celoti realizirati tega filma."

Blanchettova produkcijska hiša Dirty Films še ni naznanila novega režiserja. Almodóvarjev brat in poslovni partner je odločitev potrdil v objavi na družbenem omrežju v sredo. "Pedro Almodóvar zapušča projekt 'Priročnik za čistilke', ki se bo nadaljeval s Cate Blanchett," je na Twitterju zapisal Agustin Almodóvar, ki pomaga bratu in sestri pri vodenju njihovega produkcijskega podjetja El Deseo.

 Cate Blanchett. Foto: Reuters
Cate Blanchett. Foto: Reuters

Pedro Almodóvar je brez dvoma najuspešnejši in najbolj prepoznaven španski filmar svoje generacije, poleg Luisa Buñuela pa najverjetneje največji španski režiser vseh časov.

Svoj prvenec Pepi, Luci, Bom y otras Chicas de Monton je predstavil leta 1980. Med njegove pomembnejše filme sodijo še V megli iz leta 1983, Ženske na robu živčnega zloma iz leta 1987, Zveži me! iz leta 1989, Visoke pete iz leta 1991, Kika iz leta 1993, Cvet moje skrivnosti iz leta 1995 ter Vse o moji materi iz leta 1998. Za tega je prejel oskarja, drugi zlati kipec pa mu je prinesel film Govori z njo iz leta 2002. Leta 2020 je posnel svoj prvi kratki film v angleščini, The Human Voice s Tildo Swinton v glavni vlogi.