Alfonso Cuaron se nad letošnjo sezono podeljevanja nagrad ne more pritoževati. Za najboljšo režijo so ga ta mesec z zlatim globusom nagradili tudi tudi člani Združenja tujih dopisnikov. Foto: EPA
Alfonso Cuaron se nad letošnjo sezono podeljevanja nagrad ne more pritoževati. Za najboljšo režijo so ga ta mesec z zlatim globusom nagradili tudi tudi člani Združenja tujih dopisnikov. Foto: EPA
Kriva pota
Kriva pota so konec serije okronala s celo vrsto nagrad, ta konec tedna je priznanje za režijo odnesel Vince Gilligan.
Steven Soderbergh z zvezdnikom svojega Behind the Candelabra Michaelom Douglasom.
Steven Soderbergh z zvezdnikom svojega Behind the Candelabra Michaelom Douglasom. Foto: EPA

52-letni Cuaron je bil s svojo vesoljsko dramo veliki zmagovalec podelitve nagrad ameriških režiserjev. "To je zares velika čast, počaščen sem, da so me nagradili stanovski kolegi," je dejal ob prevzemu nagrade v Los Angelesu.
Naslov filma Gravitacija, zgodbe o inženirki Ryan Stone (igra jo Sandra Bullock, ki je z vlogo prejšnji teden prepričala združenje filmskih kritikov), ki jo na njeni prvi misiji v vesolju z astronavtom Georgeem Clooneyjem odtrga od postaje in potegne v vesoljsko črnino, je bilo na razglasitvi nominirancev za oskarje slišati desetkrat. Prav tako so ji skupaj z zgodovinsko dramo 12 let suženj nagrado za najboljši film podelili hollywoodski producenti, ki so prvič v zgodovini pri izboru najboljšega naslova pokazali takšno neodločenost.
Dokaj zanesljivi napovedovalci oskarja za režijo
Pogled v zgodovino podeljevanja nagrad ameriških filmskih režiserjev pove, da se je od leta 1948 le sedemkrat zgodilo, da njihov izbranec ni sovpadal za nagrajencem v tej kategoriji na podelitvi oskarjev. Lanskemu dobitniku nagrade režiserjev Benu Afflecku (Misija Argo) se je nominacija za oskarja za najboljšega režiserja izmuznila, kipec pa je na koncu odnesel Ang Lee za ekranizacijo knjižne uspešnice Pijevo življenje.
Cuaronov film je tako pometel s konkurenco, ki so jo predstavljali Greengrassov piratski triler Kapitan Phillips, McQueenov 12 let suženj, O Russellove Ameriške prevare in Scorsesejev Volka z Wall Streeta.
Na podelitvi nagrad režiserjev, ki jo je prvič v zgodovini povezovala ženska, in sicer je čast pripadla Jane Lynch, je bila nagrajena tudi Jehane Noujaim, ki je s filmom o egiptovski vstaji leta 2011 The Square slavila v kategoriji dokumentarnega filma. Režiserka je dokumentarec opisala kot svoj najbolj oseben film. "... spremljala sem, kako se je moja dežela spreminja pred menoj, ko sem bila prepričana, da spremembe niso mogoče. Spremenila sem svoje razumevanje tega, kaj je mogoče doseči."
Poklon Stevenu Soderberghu
Tudi med televizijskimi izdelki so nagradili ljubljenko letošnjih podelitev nagrad - Kriva pota oziroma njenega režiserja Vincea Gilligana. Po slavju na zlatih globusih je tega ponovil tudi film Behind the Candelabra Stevena Soderbergha kot najboljši tv-film oziroma serija. Soderberghu, ki je bil nekoč podpredsednik ceha, so podelili še nagrado Robert B Aldrich za njegovo delo v organizaciji.