Brada, okrog katere se bo spletla cela oskarjevska kampanja? Lahko upamo, čeprav je napovednik nekam medel. Foto: IMDb
Brada, okrog katere se bo spletla cela oskarjevska kampanja? Lahko upamo, čeprav je napovednik nekam medel. Foto: IMDb

Dobili smo prvi uradni napovednik za dramo The Midnight Sky. Iz njega se da razbrati, da bo moral protagonist (George Clooney) najti način, kako posvariti preživele ljudi v vesolju, naj se po apokaliptični katastrofi ne vračajo na Zemljo. Film, ki je nastal po predlogi romana Good Morning, Midnight avtorice Lily Brooks-Dalton, je bil posnet, še preden se je bila filmska industrija zaradi novega koronavirusa prisiljena ustaviti. To je bilo tudi pred vrsto naravnih katastrof, ki jih je svet doživel v letu 2020 – a tegobe, ki jih je planet prestal v tem fiktivnem svetu, so naši situaciji srhljivo podobne.

"To je znanstvena fantastika, ki pa je na žalost iz dneva v dan manj podobna fikciji," je Clooney pripomnil v intervjuju za Vanity Fair. "Bolezen sovraštva in vse, kar se iz tega rodi, spopadi in vojne – vse to pronica bližje že neka časa."

"Razmeroma temna zgodba" o koncu človeštva
Clooney igra Augustina Lofthousa, znanstvenika na Antarktiki, ki je prepričan, da je edini Zemljan, ki je preživel nekakšno apokaliptično katastrofo; kmalu sicer najde še mlado dekle Iris (Caoilinn Springall). Znajti se mora torej v vlogi nadomestnega starša in obenem nekako priti v stik z astronavti v vesolju in jim sporočiti, naj se ne vračajo na domači planet.

Izkušnje v
Izkušnje v "vesolju" si je Clooney nabiral kot član igralske zasedbe Gravitacije režiserja Alfonsa Cuaróna. Foto: IMDb

Majhna posadka plovila Aether, ki ga naš protagonist skuša priklicati, je natrpana z zvezdniki: Felicity Jones, David Oyelowo, Tiffany Boone, Kyle Chandler in Demián Bichir. Polovica celotne pripovedi je povedana s perspektive posadke, ki skozi vesolje drsi proti Zemlji, od katere ni nobenega glasu.

V zgoraj omenjenem intervjuju je Clooney film opisal kot "križanca med Gravitacijo in Povratnikom", kar morda niti ni privlečeno za lase – roman je namreč za veliko platno priredil Mark L. Smith, scenarist Povratnika.

Čeprav je rdeča nit Polnočnega neba kataklizma, pa Clooney v filmu razbere tudi klico upanja. "Hotel sem povedati zgodbo o odrešenju. Hotel sem žarek upanja v razmeroma temni zgodbi o koncu človeštva."

Kot režiser ne doseže slave, primerljive z igralsko
Polnočno nebo
bo Clooneyjev prvi režijski podvig po drami Pokvarjeno predmestje (Suburbicon, 2017), ki niti pri kritikih niti pri občinstvu ni naletela na najboljši odziv. Isto lahko trdimo za Varuhe zapuščine pred tem (The Monuments Men, 2013). V resnici pa Clooney dolgo ni stal tudi pred kamero: nazadnje smo ga gledali leta 2016 v filmih Denarne igre in Ave, Cezar!.

Polnočno nebo bo Netflix začel predvajati 23. decembra.